Arbejdsretten afgør halvdelen af twisten om portørerne

De tyve portører, der skal uddanne sig til serviceassistenter eller opsiges, er efter dagens møde i Arbejdsretten endt i en skidt situation, mener FOA.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag skulle to spørgsmål om portørstrejken behandles i Arbejdsretten.

For det første skulle det afgøres, hvorvidt det er i orden, at portørerne på fem af Region Sjællands sygehuse har strejket den seneste uges tid.

Og for det andet skulle det vurderes, om regionen har brudt med den forpligtelse, overenskomsten indeholder, da de gav 20 portører besked på at vælge mellem at skifte over til en serviceassistentoverenskomst eller at se sig selv som opsagt.

Portører idømt skærpet bod

I forhold til det første spørgsmål kom Arbejdsretten frem til, at det er en overenskomststridig strejke, portørerne er i gang med, og at der ikke er nogen formildende omstændigheder, som FOA ellers havde håbet.

Det betyder, at de strejkende portører er blevet idømt skærpet bod og dermed skal betale 65 kroner for hver time, de strejker, i stedet for de 30 kroner, de indtil nu har betalt.

Denne afgørelse betyder, at portørerne højst sandsynligt igangsætter arbejdet fredag morgen, vurderer kilder tæt på de strejkende portørerne. 

Læs også
Talsmand for portører: "Vi er villige til at kæmpe det, der skal kæmpes"
Læs også
Talsmand for portører: "Vi er villige til at kæmpe det, der skal kæmpes"

Anden del af sagen behandles senere

I forhold til spørgsmålet om, hvorvidt regionen bryder med deres forpligtelse, må FOA og portørerne vente noget længere på et svar.

Denne sag bliver først berammet den 31. august, efter de stridende parter skriftligt har argumenteret for deres synspunkter.

Det betyder dog ikke, at Region Sjælland vil forlænge fristen for de 20 portører, der i morgen middag skal tage stilling til, om de vil sige ja til at uddanne sig til serviceassistenter og dermed skifte overenskomst, eller om de vil lade sig opsige fra 31. januar 2019.

Stærk kritik fra FOA

Hos FOA er Forbundsformand Denis Kristensen ikke tilfreds med regionens beslutning.

- For mig er det helt uforståeligt, at Region Sælland ikke vil udsætte portørernes svarfrist, indtil Arbejdsretten har talt. De respekterer ikke, at sagen er under behandling. Det er dybt uanstændigt," siger han og understreger, at de tyve portører, der skal beslutte sig inden i morgen, er havnet i en rigtig skidt situation.

- Det er en ulykkelig og usikker situation for portørerne på Sjælland. De skal afgøre med sig selv, om de ønsker at tage imod uddannelsen og blive flyttet over på serviceassistentoverenskomsten eller vil opsiges. De har os i ryggen, lige gyldigt hvad de beslutter, og under alle omstændigheder vil vi forsøge at omgøre det i Arbejdsretten, siger Dennis Kristensen. 

Læs også
I dag afgør Arbejdsretten de sjællandske portørers skæbne
Læs også
I dag afgør Arbejdsretten de sjællandske portørers skæbne

- Vores krav i arbejdsretten er at få tilkendt erstatning og genansættelse til de portører, der bliver opsagt, og at dem, der flytter over på en serviceassistentoverenskomst, flyttes tilbage, siger forbundsformanden.

TV ØST har forsøgt at få en reaktion fra Danske Regioner, men de ønsker ikke at udtale sig i sagen, inden der er fundet en afgørelse. 


Nyhedsoverblik