Arbejdsmarkedsforsker om førtidspension: Systemet bør være mere fleksibelt

Systemet som det er nu, gør det svært for folk med en førtidspension at prøve arbejdsmarkedet af, mener en forsker på området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når først man har fået en førtidspension, vender man som regel ikke lige sådan tilbage på arbejdsmarkedet.

Men det ske faktisk for nogle. TV ØST har kunne fortælle om 39-årige Jane Hansen fra Nakskov, som i mandags begyndte i sit nyt job på et plejecenter efter 16 år som førtidspensionist.

Hun har lidt af epilepsi, siden hun var 14 år gammel, og kommunens mange forsøg på at få hende i job var forgæves. I mange år var det Jane Hansens største ønske at komme tilbage på arbejdsmarkedet, og da epilepsi-anfaldene til sidst forsvandt, efter at hun ændrede sin medicin, fik hun arbejdsgnisten tilbage.

- Mit bud er, at det er meget sjældent. Det er ikke det typiske billede på førtidspensionister. Den primære årsag til, at førtidspensionister ikke arbejder, er fordi de er syge. Det er jo hele idéen med førtidspensionen, siger Iben Nørup, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

Jane Hansen
Læs også
I job efter førtidspension:
Min drøm var at arbejde
Jane Hansen
Læs også
I job efter førtidspension:
Min drøm var at arbejde

Man burde kende årsagerne til, at førtidspensionister kommer i job

Hverken Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Danmarks Statistik eller Kommunernes Landsforening har tal på, hvor mange borgere der går tilbage i arbejde efter førtidspension. Iben Nørup er postdoc på Aalborg Universitet og forsker i førtidspension: 

- Det betyder jo, at vi ikke har nogle officielle landsdækkende tal på det. Men det er en meget lille borgergruppe, vi taler om, så jeg kan godt forstå, man ikke registrer det, siger arbejdsmarkedsforsker Iben Nørup.

quote Man kan sige, at man måske nok burde registrer det. Om ikke andet for at få den læring i, hvilke årsager der er i, at førtidspensionister indimellem forlader førtidspensionen og får et job

Iben Nørup, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet

Myndighederne i Danmark registrer det ikke, når førtidspensionister kommer i job. Men det burde man, ifølge arbejdsmarkedsforskeren:

- Man kan sige, at man måske nok burde registrer det. Om ikke andet for at få den læring i, hvilke årsager der er i, at førtidspensionister indimellem forlader førtidspensionen og får et job, siger Iben Nørup.

Man bør kunne prøve arbejdsmarkedet af igen

Ifølge arbejdsmarkedsforskeren sker det sjældent, at folk der har fået førtidspension, vender tilbage til arbejdsmarkedet, men det sker:

- For at kunne få en førtidspension, skal det være massivt dokumenteret rent medicinsk, at man har en kronisk og vedvarende sygdom, der ikke kan behandles. Når det er sagt, så sker det jo indimellem heldigvis, at der kommer ny medicinsk behandling eller folks sygdom alligevel bedres, siger Iben Nørup fra Aalborg Universitet.

quote I de situationer kunne man måske godt tænke i at gøre systemet mere fleksibelt, så man kan prøve arbejdsmarkedet af igen uden at risikere at miste førtidspensionen

Iben Nørup, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet

Derfor mener hun, at det er svært for førtidspensionister at forsøge at komme i job igen på grund af systemet, som det er nu.

- I de situationer kunne man måske godt tænke i at gøre systemet mere fleksibelt, så man kan prøve arbejdsmarkedet af igen uden at risikere at miste førtidspensionen og gøre det besværligt at skulle have den tilbage igen, hvis man alligevel får tilbagefald, siger Iben Nørup.


Nyhedsoverblik