Ansatte på Saxenhøj beslaglægger våben

Ansatte på bostedet Saxenhøj i Sakskøbing har flere gange beslaglagt våben hos beboerne. Det fremgår af politiets noter, ifølge Fagbladet FOA.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ansatte på landets bosteder har flere gange beslaglagt våben hos beboerne.  Det fremgår af en undersøgelse fortaget af Fagbladet FOA. 

Fagbladet har undersøgt antallet af udrykninger til fire bosteder, hvor der i alt er sket fem drab siden 2007.

Og her er Saxenhøj et af dem. Tilbage i 2014 blev to ansatte dræbt af en beboer. 

I politiets notater står der blandt andet, at personalet har fundet en krysantemumbombe på en beboers værelse.

En beboer har også sagt til personalet, at han havde gravet en pistol ned i skoven.

Kan ikke ransage rutinemæssigt

- Hvis vi ser nogen, der har våben, så konfiskerer vi dem, og hvis vi har en begrundet mistanke om våben på deres værelser, så kontakter vi politiet, siger Erik Søndergaard til TV ØST.

Fordi Saxenhøj er et offentligt tilbud, er bostedet underlagt serviceloven. Beboerne betaler selv deres husleje, og derfor gælder den private ejendomsret.

- Man skal huske på, at boernes værelser og lejligheder er deres privatsfære, så derfor kan vi ikke bare fortage rutinemæssige ransagninger, siger Erik Søndergaard.

Udsat for dobbeltdrab

Den 7. maj 2014 blev to ansatte på bostedet Saxenhøj knivdræbt af en beboer. Og siden dobbeltdrabet er sikkerheden på bostedet blevet skærpet.

quote Erik Søndergaard, forstander Saxenhøj

Du kan slå halsen af en flaske, og så er det et våben. Jeg synes, snakken om våben er overdramatiseret.

- Vi har selvfølgelig skærpet vores fokus på sikkerhed siden drabene. Både de fysiske rammer med flugtveje og så videre, men vi har også mere fokus på konflikthåndtering, siger forstanderen.

Politikerne er i gang med at se på, hvordan man kan undgå våben på bostederne. Der er nedsat et arbejdsudvalgt i Folketinget.

- Der skal være en balance mellem, at det er et privat hjem, men samtidig er der også sket flere drab på bosteder, og det kan vi ikke sidde overhørig, så vi bliver nødt til at vende alle muligheder, siger Kaare Dybvad (Soc.Dem), der er medlem af retsudvalget.

Våben er uundgåelige

Forstander Erik Søndergaard mener ikke, at det handler om våben – våben er uundgåeligt på bosteder – men det handler om, at give borgerne de rigtige tilbud og dialog med borgerne.

- Du kan slå halsen af en flaske, og så er det også et våben. Jeg synes tit snakken bliver overdramatiseret. Jeg mener, at fokus bør ligge på, hvorfor en beboer kan finde på at udøve vold. 


Nyhedsoverblik