Anmeldelser af dyreværnssager er højest på Lolland og Falster

2017 satte en trist rekord i antallet af dyreværnssager, og værst står det til i vores område, hvor især Lolland og Falster har mange anmeldelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Femårige Valte kom til Roskilde Dyreinternat stærkt undervægtig.

- Han var tyndere, end det han er nu. Han vejede faktisk under fem kilo, end det han skal, siger dyrepasser, Mie Munk.

Hunden Pedras fortid er også trist.

- Hun havde knuder i hele pelsen og så forfærdelig ud. Hun har simpelthen haft så mange børn og var meget påvirket af det.

Og sådan kan Mie Munk blive ved.

quote Vi er godt klar over, at der har været  mange sager fra Lolland og Falster, men ikke at forskellen i forhold til resten af landet er så høj

Henrik Bucholdtz, dyreværnschef ved Dyrensens Beskyttelse

For ifølge Dyrenes Beskyttelse er der flere dyreværnssager end nogensinde før. Alene i vores område var der sidste år 694 sager.  

Tal fra Dyrenes Beskyttelse viser også, at Region Sjælland har - set i forhold til antallet af indbyggere i området - landets højeste andel. Nemlig 10 dyreværnssager per 10.000 borgere.

Zoomer man ind på tallene, ser det værst ud på Lolland og Falster. Her er tallet 18 sager per 10.000 borgere.

- Vi er godt klar over, at der har været  mange sager fra Lolland og Falster, men ikke at forskellen i forhold til resten af landet er så høj, siger Henrik Bucholdtz, der er dyreværnschef ved Dyrensens Beskyttelse, til TV ØST.

Folk er bedre til at henvende sig

Ifølge Henrik Bucholdtz skal tendensen ikke nødvendigvis ses som et udtryk for, at dyrene har det dårligere. Tallene er nemlig et udtryk for anmeldelser og altså ikke sager, der er afgjort. 

hund2.jpg
Læs også
Fundet udsultede og misrøgtede: 21 hunde fjernet på Lolland
hund2.jpg
Læs også
Fundet udsultede og misrøgtede: 21 hunde fjernet på Lolland

- Det kan der være flere forklaringer på. For eksempel at flere i området kender til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, og at borgerne på Lolland og Falster er bedre til at henvende sig til os, når de oplever dyr, som bliver udsat for dårlige forhold. Men vi ved ikke præcis hvorfor, at dette område er overrepræsenteret i vores statistik, siger Henrik Bucholdtz.

Han mener, man bør se på statistikken som en positiv udvikling.

- De mange dyreværnssager i 2017 er et udtryk for, at danskerne har taget vagtcentralen til sig – ikke at de behandler dyr dårligere. Det er en positiv udvikling, at folk er blevet mere bevidste om, at man kan ringe 1812, hvis man ser et dyr i nød. Hver gang en person ringer, giver det os muligheden for at give endnu flere dyr et bedre liv, siger han. 

Artiklen fortsætter under grafen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Især hunde det går udover

Det er især hundene, det går ud over i de dyreværnssager, Dyrenes Beskyttelse får ind på Dyrenes Vagtcentral på telefon 1812. Sidste år satte antallet af sager rekord på landsplan. 

Senest fjernede Dyreværnet og politiet 21 udsultede og misrøgtede hunde fra en ejer på Lolland den 14. april. I 2015 blev 91 Cockerspaniel-hunde fjernet af Dyrenes Beskyttelse fra en ejer i Hyllinge ved Næstved.

Læs også
Dyreværnssag: Kvinde sigtet for at misrøgte 17 hunde
Læs også
Dyreværnssag: Kvinde sigtet for at misrøgte 17 hunde

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er især hvalpefabrikker et problem landet over.

- Hvalpefabrikker er et stort problem i hele landet. Der findes mennesker, som avler hunde under kummerlige forhold for at tjene penge på det, siger Henrik Bucholdtz.

Derfor skal man som hundekøber være særligt opmærksom på den slagside.

- I dag er det let og meget profitabelt at afsætte nuttede hundehvalpe på nettet, og myndighederne har svært ved at spore salget tilbage til sælgerne. Det har skabt grobund for en industri af ulovlig hundeavl, hvor avlshundene går under forfærdelige forhold. Det er meget vigtigt, at man som hundekøber er opmærksom på ikke at støtte disse hvalpefabrikker, siger han. 

Samtidig er det vigtigt, at man henvender sig, hvis man har mistanke til lignende sager. Det viser anmeldelserne også hos Dyrenes Beskyttelse, at man er blevet bedre til.

- Sidste år så vi en fordobling i antal sager om mulige hvalpefabrikker. Det skyldes, at der har været meget opmærksomhed i medierne, og flere mennesker derfor henvender sig til vores vagtcentral 1812, når de ser mistænkelige forhold. Det er en rigtig positiv udvikling og en forudsætning for at komme problemet til livs. Kun med offentlighedens hjælp kan vi få standset ulovlighederne, siger Henrik Bucholdtz.

fcb3421f-7813-415f-bff2-a1c54be3a1ab.jpg
Læs også
Dyremishandling: 41-årig mand fra Stevns frakendt retten til at have produktionsdyr
fcb3421f-7813-415f-bff2-a1c54be3a1ab.jpg
Læs også
Dyremishandling: 41-årig mand fra Stevns frakendt retten til at have produktionsdyr

Kan forebygge ved oplysning

Men skal man forebygge antallet af dyreværnssager, handler det om, at folk sætter sig ind i, hvad det kræver at have dyr.

- Hvis man skal forebygge dyreværnssager, så handler det i høj grad om oplysning. Det er vigtigt, at folk sætter sig ind i, hvor ressourcekrævende det er at have dyr, inden de anskaffer sig dem. Nogle dyr er selvfølgelig mere krævende end andre, både hvad de koster af penge at holde, men også i tid og pleje, siger han. 

Samtidig handler det om, at man har den økonomi, det kræver at have dyr.

- Man skal også tænke over, om man har råd til at dyret får behandling, hvis det fejler noget. Vi ser eksempler på folk, som ikke har råd til at tage deres syge dyr til dyrlægen, og den slags må ikke ske, siger han.


Nyhedsoverblik