Tilfreds anklager: Tekniske omstændigheder betød dom for drabsforsøg

Anklager Karen Vistisen mener, at det er de tekniske omstændigheder, der fik dommen i sygeplejerskesagen til at ende på drabsforsøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 32-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster slap i dag med en dom for fire drabsforsøg frem for en dom for tre drab og et enkelt forsøg på manddrab, som ellers var det, hun var tiltalt for.

Og ifølge anklageren i sagen, Karen Vistisen, var det en vurdering fra Retslægerådet, der gjorde hele udfaldet. De kunne nemlig ikke konkludere, at tre patienter fra Nykøbing Falster Sygehus var afgået ved døden, fordi de havde fået en overdosis medicin. Altså kunne man ikke med sikkerhed sige, at patienterne overhovedet var blevet slået ihjel.

Dog mente retten stadig, at der var bevis for, at patienterne havde morfin og Stesolid i kroppen, selvom det ikke var blevet ordineret, og at det var den dømte sygeplejerske, der havde givet dem det - velvidende at det kunne tage livet af dem.

Efter forsvarer og anklager i dag procederede for, hvilken straf de mener, sygeplejersken skal have, fik TV ØST en kort snak med anklager Karen Vistisen om udfaldet.

Hvad siger du til dommen i dag?

- Vi har fået en udtalelse fra Retslægerådet, og der var man ikke lige så sikker som de tidligere udtalelser, vi har fået, om hvad patienternes dødsårsag har været. Derfor åbnede jeg også op for i min skyldsprocedure, at hvis nævningene ikke mente, der var tilstrækkeligt med beviser til at dømme for drab, så kunne de dømme for drabsforsøg. Det er rent teknisk, for i og med der bliver dømt for drabsforsøg, så viser det også, at retten har vurderet, at hun har haft forsæt til at begå drab. Det er de tekniske omstændigheder, der gør, at det ender med at blive drabsforsøg. 

sygeplejerske_i_retten_1.jpg
Læs også
Anklager går efter livstid: Forbrydelsens grovhed spiller en stor rolle
sygeplejerske_i_retten_1.jpg
Læs også
Anklager går efter livstid: Forbrydelsens grovhed spiller en stor rolle

Burde Retslægerådet være inddraget langt tidligere?

- Det ved jeg ikke. I byretten har hverken forsvarer eller anklager fundet anledning til at forelægge sagen for Retslægerådet. Det har alle mulighed for at gøre.

Men er det din vurdering, at det kunne være gjort noget før?

- Det vil jeg ikke udtale mig om. Det er sket under ankesagen, og det har haft betydning, kan man se. Men det er altid nemt at stå og sige, at tingene burde være gjort anderledes.

Er du tilfreds med dommen i dag?

- Ja, på baggrund af den udtalelse fra Retslægerådet, så var det forventeligt, at det kunne blive en dom for drabsforsøg.

Du går efter livstid til sygeplejersken. Hvorfor gør du det?

- Fordi der er tale om fire gange drabsforsøg, og fordi der er tale om fire enkeltstående handlinger mod fire forskellige patienter. Det er ikke nogen, der har indbyrdes relationer eller noget, som man ser i andre tilsvarende sager. 

Sygeplejersken får sin endelige straf i morgen klokken 10. 


Nyhedsoverblik