Anklager kræver flere års fængsel og millionbøder i Atea-sag

Anklagemyndigheden kræver hårde straffe til de anklagede i den store bestikkelsessag, kaldet Atea-sagen.

Anklagemyndigheden vil have, at retten lægger en hård linje med lange fængselsstraffe over for de syv anklagede i den store bestikkelsessag kaldet Atea-sagen.

Det sker i Retten i Glostrup, hvor i alt syv tidligere ansatte i Region Sjælland og it-selskabet Atea er anklaget for bestikkelse og underslæb af særligt grov beskaffenhed. Alle anklagede nægter sig skyldige.

Retten skal markere skadelig kriminalitet

- Vi har næppe set en sag af samme omfang før i Danmark. Ikke mindst på grund af systematikken i overtrædelserne, sagde anklager Jørn Thostrup, før han fremlagde anklagemyndigheden strafkrav.

- De systematiske og samfundsskadelige forhold taler for hårde straffe. Der er behov for, at retten markerer, at dette her er en særdeles skadelig form for kriminalitet. 

Anklagemyndigheden kræver en straf på 2,5 års ubetinget fængsel til en tidligere it-driftschef i Region Sjælland, 1,5 års ubetinget fængsel til en tidligere it-direktør i regionen og 10 måneders fængsel til en anden tidligere it-direktør.

Til Ateas tidligere koncernchef, administrerende direktør og salgschef kræves der 1,5 års ubetinget fængsel. For en tidligere salgsdirektør kræves tre måneders fængsel. 

Derudover kræves der en bøde til Atea på 60 millioner kroner.

Tale om bestikkelse af offentligt ansatte

Den store bestikkelsessag, der er beskrevet som en af danmarkshistoriens største, begyndte i 2014, da Ateas nytiltrådte direktør blev gjort opmærksom på den særlige konto 2840 i selskabet.

På den blev overført 1,5 procent af pengene fra salg og kontrakter til Region Sjælland.

Kontoen blev dog, uden regionens vidende, samtidig brugt til at betale for en lang række overdådige rejser og middage med flere af Ateas tidligere topfolk og blandt andre Region Sjællands tidligere it-direktør og it-chef.

Der var tale om middage på nogle af Danmarks dyreste restauranter og luksuriøse rejser til steder som Las Vegas og Dubai for flere hundrede tusinde kroner gennem flere år.

Anklagemyndigheden mener, at der var tale om bestikkelse af de offentligt ansatte for at "fastholde og udbygge" regionens samarbejde med Atea. Og samtidigt underslæb, da pengene til ture og middage var regionens.

Læs også Anklager i bestikkelsessag: Regionschef har taget af kassen

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App