Det vi har sammen

Anklager i Atea-sag afviser igen tiltaltes forklaring

Restauranter som Geranium og rejser til Dubai optræder i omfattende anklageskrift fra Bagmandspolitiet. Foto: TV ØST

På andendagen af anklagernes procedure i stor bestikkelsessag fremlægges igen mistro til tiltaltes forklaring.

Anklager Jørn Thostrup fortsætter mandag sin procedure i sagen, hvor syv personer samt selskabet Atea er anklaget for bestikkelse og underslæb.

Mandag morgen i Retten i Glostrup handler det om en dyr rejse til Dubai i 2012.

Her var den tidligere it-driftschef og tidligere it-direktør i Region Sjælland sammen med tidligere topfolk i Atea i Dubai på en tur, der løb op i over 200.000 kroner til dyre flybilletter, dyre restauranter og dyre hoteller.

Det er bestikkelse i kombination med underslæb i og med, at en del af turen er betalt med Region Sjællands penge

Jørn Thostrup, anklager

- Man finder en destination, og så forsøger man at finde faglige engagementer, der kan legitimere turen. Det primære formål er socialt, siger anklager Jørn Thostrup.

- Det er bestikkelse i kombination med underslæb i og med, at en del af turen er betalt med Region Sjællands penge.

Landede i Dubai

Ifølge anklageren - og flere mails mellem de tiltalte - var der kun et enkelt fagligt punkt på dagsordenen, nemlig et besøg på Samsung Medical Center. Men det blev aflyst.

Herefter blev et andet fagligt møde hurtigt planlagt, men det var ifølge anklageren sandsynligvis først på plads, efter at de anklagede landede i Dubai.

Igen, som det også skete flere gange søndag, mener anklageren ikke, at den tiltalte tidligere it-driftschefs forklaringer holder.

Den tidligere chef i regionen har forklaret, at han tog hen til Samsung og så relevant udstyr.

- Ud over mødet hos Cisco, så har (navn udeladt red.) forklaret, at han var hos Samsung. 

Læs også Retssagen fortsætter: Anklager og forsvarer mundhugges i stor bestikkelsessag

- Men det er højst tvivlsomt, om det passer. Der har ikke været mails eller dokumentation af mødet, og de andre tiltalte har ikke kunnet støtte forklaringen.

- Så jeg mener, at retten skal tilsidesætte tiltaltes forklaring, sagde Jørn Thostrup.

Anklager: Der blev spist og drukket meget dyrt

Turen, der delvist blev betalt af midler, som Region Sjælland havde stående uden dens viden hos Atea, er derfor bestikkelse, siger anklageren.

- Det siger sig selv, at offentligt ansatte ikke må tage på tur med en leverandør, hvor eneste faglige punkt bliver aflyst, og der bliver spist og drukket meget dyrt og boet på dyre hoteller.

- Det er bestikkelse. Og når man lader regionen betale, så er det også underslæb, siger Jørn Thostrup.

Anklagerne om bestikkelse

Restauranter som Geranium og rejser til Dubai optræder i omfattende anklageskrift fra Bagmandspolitiet.
Anklageren procederer mandag i Retten i Glostrup i det, der er kaldt en af danmarkshistoriens største sager om bestikkelse og underslæb.

Her står syv personer og selskabet Atea anklaget for bestikkelse og underslæb. Tidligere it-chefer i Region Sjælland og tidligere topfolk i it-firmaet Atea har ifølge anklageskriftet modtaget og ydet bestikkelse ved at bruge en del af Region Sjællands penge til dyre rejser og middage.

Her er anklagerne:
 • Atea A/S har fra januar 2009 til december 2014 gjort sig skyldig i bestikkelse af ansatte i Region Sjælland og Rigspolitiet. Det skal være sket 18 gange.
   
 • Salgschef i Atea ydede bestikkelse i 16 tilfælde. Rejser til Las Vegas og Rom, middage på Geranium, AOC, Mash, Kong Hans og andre steder samt leverance af tv.
   
 • Koncerndirektør i Atea ydede bestikkelse fire gange for både Atea og et nyt selskab, 3Ait. To rejser til Dubai, middage på Geranium og The Paul.
   
 • Salgsdirektør i Atea ydede bestikkelse tre gange for både Atea og 3Ait. Rejse til Dubai, middage på Søllerød Kro og Hotel Frederiksminde i Præstø.
   
 • Koncernchef i Atea ydede bestikkelse to gange både for Atea og for 3Ait. To rejser til Dubai.
   
 • It-driftschef i Region Sjælland modtog bestikkelse i 17 tilfælde. To rejser til Dubai, to rejser til Las Vegas, middage på Era Ora, Geranium og andre steder.
   
 • It-direktør først i Region Sjælland og derefter i Rigspolitiet modtog bestikkelse seks gange. To rejser til Las Vegas, rejse til Dubai, middage på The Paul og Geranium samt leverance af tv.
   
 • It-udviklingschef i Region Sjælland modtog bestikkelse fire gange. Rejse til Dubai og middage på Den Røde Cottage, Søllerød Kro og Era Ora.
   
 • Udbyttet strækker sig fra 393.000 kroner til 65.000 kroner. De fire Atea-chefer er ikke længere ansat i selskabet. Samtlige nægter sig skyldige.

Kilder: Anklageskrift og retsmøde.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App