Ankestyrelsen går nu ind i sagen om seksårige Martinius

Børns Vilkår har nu sendt en underretning til Ankestyrelsen om Næstved Kommunes håndtering af seksårige Martinius.

Børns Vilkår har efter TV ØST's udsendelse nu bedt Ankestyrelsen om at se på sagen om seksårige Martinius, som bor hos sin syge mor.

35-årige Stine Mortensen fra Næstved er syg fysisk og mentalt og mange gange har bedt om hjælp til sin søn. Men på trods af en række underretninger fra fagpersoner er der stadig ingen aflastning fra Næstved Kommune.

Det fortalte TV ØST i marts måned, hvor Børns Vilkår rejste kritik af Næstved Kommune. De mener ikke, at kommunen har hjulpet den syge alenemor og hendes søn tilstrækkeligt med aflastning.

Og nu går de skridtet videre og har nu sendt en underretning til Ankestyrelsen.

I underretningen står der:

Læs også Syg mor har bedt om hjælp i næsten tre år: Jeg kan ikke tage mig ordentligt af min søn

"Børns Vilkår har fået kendskab til Martinius i forbindelse med at TV 2 Øst beder os om at gennemlæse sagsakterne, da de er blevet bekendt med, at Stine Mortensen ikke får den hjælp hun
efterspørger til sin søn"

Ankestyrelsen går ind i sagen

Børns Vilkår beder Ankestyrelsen vurdere, om Næstved Kommune har givet Stine Mortensen og hendes søn den rigtige hjælp. Kommunen har nemlig tilbudt familiebehandling og ikke aflastning, som fagpersoner og Børns Vilkår mener, de skal have. 

"På baggrund af underretningerne er moren tilbudt rådgivning efter Servicelovens § 11, som senere ændres til familiebehandling, og der er foretaget en børnefaglig undersøgelse, der peger på, at der yderligere skal laves en forældreevneundersøgelse og en psykologisk undersøgelse af Martinius, alt imens han er der hjemme, og afgørelse om aflastning kan først ske, når de forskellige undersøgelser er færdige", skriver Børns Vilkår i brevet til Ankestyrelsen. 

Hvad gør Ankestyrelsen:

Ankestyrelsen indhenter sagsakter fra kommunen og beder om en udtalelse
af, hvordan de vil hjælpe.

Hvis Ankestyrelsen vurderer, at kommunen gør det nødvendige, gør de ikke
mere. 

Hvis Ankestyrelsen vurderer, at kommunen ikke gør det nødvendige, vil de
behandle sagen på et møde i Ankestyrelsen.


Kilde: Ankestyrelsen 

Børns Vilkår bekymrede

Børns Vilkårs specialkonsulent Anette Brøndum Sørensen gennemgik sammen med TV ØST hele Stine Mortensens sag på over 200 sider og var yderst bekymret:

- De underretninger, der ligger, er værre, end de var i 2015. De er mere bekymrende. De beskriver en større grad af bekymring fra folk og professionelle, der kender moderen og drengen, sagde Anette Brøndum Sørensen. 

- Vi har en mor, som erkender, at hun ikke magter opgaven som mor alene. Og man kan se, at på et tidspunkt får hun det så dårligt psysisk, at hun taler om at tale sit eget liv og hun begynder at cutte (skære i sig selv, red.). Og det er jo ikke noget et barn skal være i. 

Næstved kommune står fast: Vi har hjulpet tilstrækkeligt

Næstved Kommune har ikke indfriet Stine Mortensens ønske om aflastning af hendes søn. Men kommunen mener, de har foretaget de rette faglige vurderinger. I marts udtalte teamlederen for Center for Børn og Unge til TV ØST:

- Jeg synes, vi har foretaget de rette faglige vurderinger i forhold til, hvad der skal gøres for at hjælpe Martinius og for at hjælpe familien, sagde Sven Sørensen, teamleder for Center for Børn og Unge.

Læs også Kritik af Næstved Kommune: - Den lille dreng har jo ikke noget børneliv

Men Børns Vilkår mener stadig ikke, at den seksårige dreng har fået den rigtige hjælp. 

"Hos Børns Vilkår er vi bekymrede for Martinius situation, og vi undrer os over, at man ikke lytter
både til de forskellige fagpersoner, der har underrettet og til morens ønske om aflastning, og at
man ikke iværksætter aflastning, mens man undersøger sagen yderligere.
Børns Vilkår vil anmode Ankestyrelsen om at tage sagen op.",
skriver Børns Vilkår i brevet til Ankestyrelsen. 

Ankestyrelsen har i dag skrevet til Stine Mortensen og har bekræftet, at de tager sagen op. 

Læs også Næstved Kommune svarer på kritik om aflastning: Vi har gjort det rigtige

"Vi vurderer, at oplysningerne i underretningen er bekymrende. Vi indhenter derfor nu oplysninger fra kommunen for at kunne behandle sagen", skriver Ankestyrelsen i brevet til Stine Mortensen. 

Ankestyrelsen forventer at kunne behandle sagen indenfor otte uger. 

Politiker gik også ind i sagen

Også Dansk Folkepartis socialordfører Karin Nødgaard reagerede på udsendelsen i TV ØST.  Socialordføreren involverede den 4. april socialminister Mai Mercado (K), da hun stillede spørgsmål til ministeren om sagen.

Karin Nødgaard vil gerne have undersøgt, om Næstved Kommune har handlet inden for de gældende regler.

- Jeg er jo med til at lovgive. Jeg kan ikke gå ind i sagen og sagsbehandle. Men det er derfor, jeg spørger, om kommunen, hvis man tager udgangspunkt i den her sag, agerer rigtigt og følger loven, sagde hun til TV ØST.

SPØRGSMÅL FRA SOCIALORDFØRER KARIN NØDGAARD (DF):

Vil ministeren redegøre for, om ministeren vurderer, at kommunen ud fra indholdet i de nævnte artikler, der refereres til nedenfor, agerer efter lovgivningen, herunder servicelovens § 11 stk. 3, som omhandler forebyggelse, når en mor efter flere års anmodninger om aflastning til sin mindreårige dreng ikke får en afklaring derpå og også set i lyset af, at der er modtaget mange underretninger fra forskellige fagpersoner med tæt kontakt til barnet?

Der refereres til artiklerne: ”Syg mor har bedt om hjælp i næsten tre år: Jeg kan ikke tage mig ordentligt af min søn”, ”Næstved Kommune svarer på kritik om aflastning: Vi har gjort det rigtige” og ”Kritik af Næstved Kommune: - Den lille dreng har jo ikke noget børneliv” bragt på www.tveast.dk den 27. marts 2018.

Se TV ØST's indslag om sagen fra den 27. marts 2018 herunder:

08:27

Børns Vilkår retter nu en alvorlig kritik mod Næstved Kommune.  35-årige Stine Mortensen fra Næstved har i tre år forsøgt at få hjælp og aflastning til sin 6-årige søn, som hun lever alene med.  Hun lider ad flere fysiske og mentale sygdomme og erkender åbent og ærligt, at hun ikke selv kan passe godt nok på sin søn.   Adskillige fagfolk og læger har lavet underretninger til kommunen. Og de vurderer også, at drengen skal i aflastning. Men den hjælp har drengen ikke fået. Det viser en gennemgang af sagen, som TVØST har lavet:

Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App