Ambulancer har fået hjælp i nat til at komme gennem snemasserne

Ambulancerne har fået hjælp til at komme frem i snemasserne fem gange i nattens løb. Flere personer har også ringet, fordi de er sneet inde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har været svært for ambulancerne at komme frem i løbet af natten. Derfor har de haft brug for assistance fra de militærets MAN 13-køretøjer og den sneplov, som blev stillet til rådighed i går, torsdag.

- Vi har haft brug for hjælp fra firhjulstrækkeren i Vordingborg-området fire gange og én gang med sneploven i Stege, siger Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.

quote Vi har fået et par henvendelser fra nogle borgere, som simpelthen er sneet inde, og hvor køleskabet er ved at være tomt, og borgerne er kede af det

Benny Jørgensen, præhospital direktør

Det er især i Vordingborg og Stege-områderne at der har været problemer, og det skyldes, at vejene ikke har kunne ryddes med en sneplov, forklarer den præhospitale direktør.

- Der er rigtig mange veje, der skal graves fri med gummiged. Det er klart, at hvis vi får en ambulanceudrykning ud i sådan et område, som er så meget lukket med sne, så vil det give os så store udfordringer, at vi er nødt til at få hjælp, siger han.

Fungerer som erstatning for ambulance 

For patienterne har det udelukkende betydet længere ventetid, men de har ikke været i fare, ifølge Benny Jørgensen.

- Patienterne har oplevet større ventetid, men det har ikke betydet, at de har været i fare på nogen måde. For vi har fået afviklet turene, siger han.

Når de militære køretøjer hjælper ambulancerne, foregår det ved, at lastbilen kan fungere som en slags erstatning for ambulancen, der hvor ambulancen ikke kan komme frem.

- Lastbilen følger efter ambulancen, for hvis den kører foran ambulancen, så kan ambulancen være kørt fast bagved lastbilen, uden chaufføren kan se den. Hvis ambulancen enten kører fast eller opgiver at køre længere, så hopper redderne op på ladet af denne her lastbil, og så fortsætter de i den, med det udstyr, de skal have med til patienten. Det kan være med det sidste stykke på vejen og så ned ad en lang markvej, forklarer Benny Jørgensen.

- Så behandler de patienten, pakker patienten ind, og så løfter de patienten op på ladet af af lastbilen og kører op til ambulancen, hvor de så fortsætter i den. Så bliver de fulgt tilbage på en af de store veje, og så kører de til sygehuset, siger han.

Hvordan har din nabo det?

Udover køreture derud, hvor snemasserne er svære at køre i, så har alarmcentralen også modtaget opkald fra utrygge borgere, der er sneet inde.

- Vi har fået et par henvendelser fra nogle borgere, som simpelthen er sneet inde, og hvor køleskabet er ved at være tomt, og borgerne er kede af det, fortæller Benny Jørgensen.

expr_0.jpg
Læs også
Ambulancer kæmper med at komme frem i sneen
expr_0.jpg
Læs også
Ambulancer kæmper med at komme frem i sneen

Her har han en klar opfordring til folk i områderne, hvor der måske er et stykke til naboen:

- Jeg vil opfordre til, at man lige aflægger naboen et høflighedsvisit og ser, om alt er, som det skal være. Det er altså alvorligt, når vi når de her snemængder, hvor man er sneet inde, og der er flere borgere, der bor langt fra naboer. Måske kan man lige spørge, om der er mad nok og lige spørge, om man skal komme forbi med traktoren, lyder det fra Benny Jørgensen.

Det hele går i dvale

Selvom der har været brug for assistance, så har sneen dog den effekt, at færre har brug for ambulancerne.

- Vi ser det, når der kommer sne. Det er som om det hele går sådan lidt i dvale. Folk kører mere fornuftigt. Det er præcis det samme med sådan en hård sommerdag med hedebølge, så går det også i dvale, siger Benny Jørgensen.

Derfor har der heller ikke været brug for køretøjerne, der er til assistance på Lolland og Falster.

- Vi har ikke haft brugt dem i Nykøbing, Maribo og Nakskov. Nakskov har slet ikke været ude og køre i nat helt ekstraordinært, lyder det fra direktøren.

Får man brug for ambulance i de snefyldte områder, skal man væbne sig med ekstra tålmodighed, lyder det.

- Vi afvikler fortsat turene med meget store forsinkelser, siger Benny Jørgensen.

Køretøjerne står stadig til rådighed, hvis ambulancerne har brug for hjælp. Her til morgen vurderer man på ny situationen.

- Vi har et møde med politiet her til morgen, hvor vi vurderer ud fra de tilbagemeldinger vi får fra kommunernes snerydningsberedskab, om vi skal forstærke ressourcerne eller placere dem anderledes, eller om nogen skal sendes hjem.

sneplov_sandbirk.jpg
Læs også
Sneplove kæmper mod snemasser og fygning
sneplov_sandbirk.jpg
Læs også
Sneplove kæmper mod snemasser og fygning

Nyhedsoverblik