Amatørarkæolog nægter at aflevere oldtidsfund

Museerne drukner i i oldtidsfund, så vurderingen af dem trækker ud i flere år. Derfor nægter en amatørarkæolog fra Møn nu at indlevere sine fund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Erik Mosborg har fundet masser af gamle genstande på sine marker på Østmøn. I 2012 afleverede han blandt andet nogle gamle mønter til det lokale museum for at få dem undersøgt.

Men mere end fire år efter er vurderingen endnu ikke afslutttet, og det er Erik Mosborg ikke tilfreds med. Så nu har han valgt ikke at indlevere de oldtidsfund, han gør med sin metaldetektor, før museet lover en kort sagsbehandlingstid.

- Det kan godt være, de siger, de har travlt. Men det har andre institutioner og forretninger også. Så må de få styr på det og omstrukturere. For mig er det vigtigt, at vi får belyst det historisk meget interessante område her på Østmøn, siger Erik Mosborg.

- Vi har svært ved at følge med

Hos Museum Sydøstdanmark erkender man problemet.

- Det er jo et luksusproblem. Rigtig mange mennesker har fået interesse for at gå rundt med metaldetektorer, og vi er glade for de mange fund, der kan være med til at fortælle os om fortiden. Men med vores nuværende ressourcer, har vi svært ved at følge med, fortæller Kristoffer Buck Pedersen, som er kulturarvchef hos Museum Sydøstdanmark. 

Lige nu ligger han inde med omkring 3000 genstande, som skal undersøges nærmere. Først derefter bliver de sendt videre til Nationalmuseet, som skal foretage den endelige vurdering og fastslå, om der er tale om danefæ. Det er der, Erik Mosborgs fund ligger nu.

Ifølge loven har man ret til dusør, hvis man finder danefæ. Undlader man derimod at indlevere det, risikerer man bødestraf.

 

 

 

 

 


Nyhedsoverblik