Alle tiltalte har afgivet forklaring i stor sag om hjemmerøverier – men en central person er pist væk

De tiltalte i en stor sag om hjemmerøverier har flere gange fremhævet en mand ved navn Adrian som hovedperson. Men politiet kan ikke finde ham.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre dage i denne uge har Retssal A i Nykøbing Falster dannet rammen om en stor sag med 26 hjemmerøverier, en lang række indbrud, grov vold og trusler.

På anklagebænken sidder seks kroatiske statsborgere, og i retten har de været flankeret af hver deres betjent i skudsikker vest. Det store politiopbud og de mange tiltalte vidner om sagens alvor.

De seks tiltalte består af en mor, en far, tre sønner og en ven af familien. De kom til Danmark i oktober 2015, og det er anklagemyndighedens teori, at de kort derefter begav sig ud på en kriminel løbebane.

Anklagemyndigheden mener, at hjemmerøverierne især blev udført af familiens to store sønner på 20 og 23 år, og at forældrene i højere grad stod i baggrunden og orkestrerede det hele.

OM SAGEN:

De seks tiltalte er anklaget for i alt 11 hjemmerøverier på følgende tidspunkter og steder i TV ØST's sendeområde: 
 

  • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
  • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
  • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
  • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
  • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
  • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
  • 21. august 2017 i Stege på Møn
  • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
  • 4. september 2017 i Stege på Møn
  • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
  • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover er de tiltalt for hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland.

 

I alt er de tiltalt for 26 hjemmerøverier.

 

De er også tiltalt for flere indbrud, for bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden

Truede med at klippe penis af offer

De første tre dage i retten er gået med, at de tiltalte har fået lov til at forklare sig.

Blandt andet skulle de svare på, hvordan flere smykker, porcelænsfigurer, malerier og andre værdigenstande fandt vej til familiens hjem i Guldborg på Falster, hvor de blev fundet under en ransagning den 13. november 2017. Blandt andet fandt politiet nogle smykker i emhætten i husets køkken og nogle jubilæumsmønter i opvaskemaskinen.

På adressen blev der også fundet flere hundrede kilo kød, som anklagemyndigheden mener stammer fra et voldsomt hjemmerøveri i Klintholm Havn en uge før ransagningen. Her blev en 63-årig mand brutalt overfaldet, og hjemmerøverne truede blandt andet med at klippe hans penis af med en fåresaks ved at klemme saksen fast om mandens kønsdel.

quote Hvis noget havde en værdi på 10.000, og jeg kunne købe det for 1.000 kroner, så tænkte jeg ikke over det

23-årig tiltalt i sagen

Hvem er Adrian?

De tiltalte nægter at have noget med hjemmerøverierne at gøre, og især familiens to sønner har fremhævet en ganske særlig person som hovedperson i sagen. Adrian.

Den 23-årige søn blev venner med Adrian, kort tid efter familien var kommet til Danmark, efter sønnen havde solgt Adrian en bil. De blev venner, fordi Adrian havde mange andre varer, han gerne ville sende den anden vej.

- Han kom med dyre ting, som han solgte billigt, forklarede den 23-årige i retten.

- Studsede du ikke over, hvor tingene kom fra, ville anklageren så vide.

- Nej, for hvis det kunne betale sig for mig, så tænkte jeg ikke over det. Hvis noget havde en værdi på 10.000, og jeg kunne købe det for 1.000 kroner, så tænkte jeg ikke over det, svarede den tiltalte.

js.jpg
Læs også
Tiltalte i hjemmerøversag: - Vi har ikke stjålet noget
js.jpg
Læs også
Tiltalte i hjemmerøversag: - Vi har ikke stjålet noget

Sønnen fortalte også, at han havde brug for at tjene penge for at finansiere et stort misbrug af kokain og heroin. Stofmisbruget har gjort, at han har svært ved at huske, og det er også grunden til, at han ikke har kunnet hjælpe politiet med at finde frem til Adrian, siger han.

Adrian er fra Georgien, har sort hår og er almindelig af bygning, forklarede den tiltalte i retten. Men et telefonnummer på ham, er den tiltalte ikke i besiddelse af. Det var altid Adrian, der dukkede op, lød det.

De er tiltalt i sagen:

  • En 37-årig mand, der kender familien fra Kroatien. Han kom til Danmark i 2017 for blandt andet at hjælpe familien med reparation på deres lejede hus i Guldborg, har han forklaret i retten. Han boede imens hos familien. Han er tiltalt for alene at stå bag et hjemmerøveri i Jelling og i samspil med familien at stå bag to hjemmerøverier i Christiansfeld i Sønderjylland. Den 37-årige mand nægter sig skyldig.
  • En 48-årig mand og faren i familien. Han er tiltalt for sammen med sin kone at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Han nægter sig skyldig.
  • En 51-årig kvinde og moren i familien. Hun er sammen med sin mand tiltalt for at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Hun nægter sig skyldig.
  • En 23-årig mand og den ældste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig, men erkender at han har handlet med nogle hælervarer, som han købte af sin ven Adrian.
  • En 20-årig mand og den mellemste af de tiltalte sønner. Han er ligesom sin bror tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig.
  • En 18-årig mand og den yngste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for at have været med til nogle enkelte af hjemmerøverierne, blandt andet det hos en 63-årig mand i Klintholm Havn den 5. november 2017. Han nægter sig skyldig, og hans familie har gentagne gange fortalt, at han blev født for tidligt og ikke var mentalt alderssvarende.

Men den tiltalte søn vil meget gerne hjælpe med at finde Adrian, slog han fast i retten.

- Jeg er bare i chok, fordi det er hele min familie, der sidder i fængsel. Men I kan jo prøve at besøge mig der, og så kan vi prøve at finde frem til ham. Jeg glemmer bare ting. Jeg kan kontakte jer, hvis jeg kommer i tanke om noget, sagde den 23-årige i retten.

- Det vil jo også gavne mig.

66cdc336-f77b-44e1-9031-6c7810a8ab55.jpg
Læs også
Ægtepar blev bagbundet - nu begynder retssagen mod formodet hjemmerøver-bande
66cdc336-f77b-44e1-9031-6c7810a8ab55.jpg
Læs også
Ægtepar blev bagbundet - nu begynder retssagen mod formodet hjemmerøver-bande

Taget "på fersk gerning"

Det vil bestemt gavne den tiltalte, hvis politiet finder frem til Adrian. Hvis man spørger den 23-årige søn og hans 20-årige lillebror, spillede Adrian nemlig en ret central rolle den dag, familien blev anholdt.

Den 23-årige tiltalte blev anholdt på en adresse i Hvidovre den 13. november 2017 tidligt om morgenen. Politiet mener, at han blev taget på fersk gerning midt i et hjemmerøveri, men det nægter den tiltalte.

I stedet siger han, at han var taget med sin ven Adrian hen til adressen, fordi der boede nogen, som skyldte Adrian penge. Kort forinden havde den 23-årige og Adrian sat den 20-årige lillebror af ved Burger King i Valby, havde aftalt med ham at mødes igen et par timer senere ved Fields i København, og så var Adrian og storebroren kørt af sted.

quote Jeg råbte af ham, fordi han slog på mig. Jeg råbte, lad mig være og sæt dig ned. Jeg vidste ikke, hvem de var, og jeg vidste ikke, de var hjemme

23-årig tiltalt i sagen

 Da de nåede frem til huset i Hvidovre, var der ingen hjemme, forklarede den tiltalte. Det troede de i hvert fald ikke.

- Vi tog hen til huset, og først bankede jeg på for en sikkerheds skyld. Ingen åbnede, så jeg bankede hårdere. Der kom ingen. Vi bankede på i 5-7 minutter, forklarede den tiltalte.

Adrian fik på en eller måde så døren op, sagde den 23-årige. Og så eskalerede det hele.

- Vi kom ind, og pludselig var der mennesker i huset. En mand kom ud af et værelse og slog mig i hovedet, sagde den tiltalte under sin afhøring onsdag.

- Truede du manden eller damen i huset, spurgte anklageren derefter.

-  Nej, men jeg råbte af ham, fordi han slog på mig. Jeg råbte, lad mig være og sæt dig ned. Jeg vidste ikke, hvem de var, og jeg vidste ikke, de var hjemme, sagde den tiltalte.

my_post_copy_2.jpg
Læs også
Følg retssagen:
Kroatisk familie risikerer flere års fængsel for stribevis af hjemmerøverier mod ældre
my_post_copy_2.jpg
Læs også
Følg retssagen:
Kroatisk familie risikerer flere års fængsel for stribevis af hjemmerøverier mod ældre

Derefter kom politiet, og den 23-årige blev anholdt. Han forklarede, at han ikke ved, hvad der blev af Adrian, fordi han var så påvirket af stoffer og af hele situationen.

- Jeg var helt ude af den og ude af stand til at se noget og tænke noget og at flygte, sagde den tiltalte i retten.

Telefon blev aflyttet

Også den 20-årige bror blev anholdt den dag. Politiet og anklagemyndigheden mener, at han var med til det formodede hjemmerøveri og flygtede fra huset i Hvidovre, men den 20-årige selv har forklaret, at han ventede på broren og Adrian ved Fields, som de havde aftalt.

I den forbindelse har anklager Susanne Bluhm afspillet flere kortvarige telefonsamtaler foretaget kort efter, den 23-årige bror var blevet anholdt. Politiet aflyttede den telefon, som der blev ringet fra.

Se indslaget: En lille uge efter, at Margit og Leif Steffensen fra Tingsted på Falster blev overfaldet i deres eget hus, var TV ØST på besøg hos parret.

På en af optagelserne hører man den 20-åriges stemme og en kvinde i den anden ende. Anklageren mener, at det er den tiltalte søns mor, og samtalen er på romani.

- De har fanget (den 23-årige bror, red.) her på stedet, da de kom, bliver der ifølge politiets oversættelse sagt på optagelsen.

- Jeg ved ikke, hvad jeg mente med det, svarede den tiltalte, da anklageren ville vide, hvad det handlede om.

Anklageren afspillede flere samtaler, hvor den 20-årige søn snakkede med en mand. Hun ville gerne vide, hvem det var, sønnen talte med og var af den overbevisning, at der var tale om faren i familien.

my_post_copy_2.jpg
Læs også
Følg sagen direkte: Fem mænd og én kvinde tiltalt for flere grove hjemmerøverier
my_post_copy_2.jpg
Læs også
Følg sagen direkte: Fem mænd og én kvinde tiltalt for flere grove hjemmerøverier

Men det kunne hverken sønnen eller resten af de tiltalte bekræfte.

- Vores stemmer lyder så ens, sagde faren blandt andet, da han afgav forklaring onsdag.

Ofre skal afgive forklaring

Fælles for alle de tiltaltes forklaringer er, at de nægter at have noget med hjemmerøverierne at gøre. Den 23-årige søn har erkendt at handle med hælervarer, men han holder fast i, at han ikke ved, hvor Adrian fik tingene fra.

quote Han har slet ikke noget med det her at gøre

Den tiltalte far i sagen

Sønnen understreger samtidig, at hverken moren eller faren kendte til handlerne med Adrian. Og da slet ikke den 18-årige lillebror, som hele familien har fortalt blev født alt for tidligt, og derfor ikke er mentalt alderssvarende.

- Han har slet ikke noget med det her at gøre, sagde faren grædende, da han sad i vidneskranken.

Retten mødes igen tirsdag den 6. november, hvor de første ofre for indbrud og hjemmerøverier skal afgive forklaring. De tiltalte er anklaget for i alt 11 hjemmerøverier i TV ØST’s sendeområde.

Strafferammen for røveri af særlig grov beskaffenhed er op til ti års fængsel.

Strafferammen for frihedsberøvelse af den type, der fremgår af anklageskriftet, er 12 års fængsel, ligesom strafferammen for vold af særlig rå karakter har en strafferamme på seks års fængsel.

Der ventes at falde dom senest den 17. januar 2019.


Nyhedsoverblik