Alle kommuner skal nu behandle de ældre akut

Færre genindlæggelser af ældre, syge borgere er målet, når landets kommunale sygeplejersker fremover skal varetage akutte opgaver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I løbet af de næste par måneder kommer Sundhedsstyrelsens nye kvalitetsstandard for akutområdet, som landets kommuner fra 2018 skal leve op til.

Den nye kvalitetsstandard betyder, at kommunerne skal varetage nye, akutte funktioner hos de ældre, syge borgere, så man kan undgå unødvendige indlæggelser på sygehusene.

quote Stevns Kommune er for lille til at have et team kun bestående af akutsygeplejersker, så derfor bliver vores eksisterende hjemmesygeplejerskere klædt på til opgaven gennem videreuddannelse.

Birgitte Schmidt, afdelingsleder, Social, sundhed & Ældre, Stevns Kommune. 

I Slagelse Kommune har man oprettet et decideret akutteam bestående af ni sygeplejerskere, men kommunerne kan gribe de nye krav forskelligt an, og derfor har man ingen planer om et lignende team i Stevns Kommune.

- Vi har 2017 til at rulle det her ud. Stevns Kommune er for lille til at have et team kun bestående af akutsygeplejersker, så derfor bliver vores eksisterende hjemmesygeplejerskere klædt på til opgaven gennem videreuddannelse, siger Birgitte Schmidt, afdelingsleder, Social, Sundhed og Ældre til TV ØST.

De nye krav betyder blandt andet, at kommunerne alle døgnets timer skal varetage akutte opgaver hos de ældre patienter ligesom sygeplejerskerne skal foretage akutte blodprøver, hvis man mistænker sygdom. Også det skal gøres døgnet rundt.

- Det vil uden tvivl betyde, at vi skal bruge flere sygeplejerske-ressourcer fremover, siger Birgitte Schmidt

Specielt tilrettelagt uddannelse

I Guldborgssund Kommune har man været i gang med de nye tiltag siden sidste år, og her er det også de eksisterende hjemmesygeplejerskere, der skal bruges.

- Vi uddanner og giver vores hjemmesygeplejerskere nye kompetencer, så de kan varetage de nye krav. Det her en udvidelse af deres arbejdsområder, så vi har allieret os med USCJ, der har tilrettelagt en målrettet uddannelse, siger centerchef, Sundhed og Omsorg, Mai-Britt Hagbarth til TV ØST. 

Læs også
Akut hjælp forhindrede genindlæggelse til Uffe
Læs også
Akut hjælp forhindrede genindlæggelse til Uffe

Målet med de nye akutfunktioner er blandt andet at mindske antallet af genindlæggelser på sygehusene. Bliver en ældre borger syg i hjemmet efter en operation, ønsker man at den ældre bliver i hjemmet, hvor risikoen for smittefare er lav. Det skal de nye, akutte funktioner bidrage til.

- Genindlæggelsesprocenten er alt for høj i Guldborgsund Kommune, så vores mål er, at vi falder til gennemsnittet i Region Sjælland, men vi er selvfølgelig også mere ambitiøse end det, siger Mai-Britt Hagbarth.


Nyhedsoverblik