Afstand skaber utryghed: Det, der ikke er svært, det skal være nært

Formandskandidaterne til regionsrådsvalget er alle enige om, at flere sygehusopgaver skal flyttes tættere på borgerne for at reducere utrygheden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mere end hver fjerde borger i Region Sjælland er utryg ved afstanden til sygehusene.

Det viser en Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken.

Og Peter Jacobsen (DF), formandskandidat til regionsrådsvalget i Region Sjælland, kan sagtens forstå borgernes utryghed.

- Jeg synes grundlæggende, at vi har centraliseret meget af vores sundhedsvæsen de seneste årsiger Peter Jacobsen til TV ØST og tilføjer:

quote Jeg vil sige det sådan, at det ville overraske mig, hvis tallet havde været meget mindre

Jacob Jensen (V), formandskandidat, Region Sjælland

- Og i Dansk Folkeparti er vi sådan set af den opfattelse, at vi skal prøve at kigge den anden vej. Vi skal prøve at se, om vi ikke kan decentralisere nogle af de funktioner, som vi har centraliseret tidligere ud fra princippet om, at det, der ikke er svært, det skal være nært.

Hvor hurtigt får du hjælp?

Venstres formandskandidat, Jacob Jensen, tager borgernes bekymring til sig.

- Det er jo ikke unaturligt at tænke, om der nu er langt hen til sygehuset. Jeg vil sige det sådan, at det ville overraske mig, hvis tallet havde været meget mindre. Til det er der også bare at sige, at det ikke handler om, hvor langt der er, men hvor hurtigt man kommer hen til sygehuset, siger han. 

Så du mener ikke, der er noget at være utryg ved?

- Man skal jo aldrig sige, at alt er, som det skal være. Men jeg prøver bare at sige, at hvis man utryg på grund af afstanden til sygehuset, så er det i hvert fald ikke det, man skal bekymre sig om. Man skal også huske, hvad man så har fået i stedet for, svarer Jacob Jensen og fortsætter:

quote Der er en masse sundhedsopgaver, som vi godt kan foretage tættere på borgerne og dermed styrke trygheden

Heino Knudsen (S), formandskandidat, Region Sjælland

- Hvor man før havde flere lokale sygehuse, men hvor man ikke helt kunne behandle folk og blev sendt hen til de store hospitaler. Nu har man færre men store, specialiserede sygehuse – til gengæld kommer man ud med paramediciner og helikopter, så man kan komme i gang med behandling på stedet.

Der er blevet langt

Det er ikke kun Dansk Folkeparti, der ønsker flere opgaver tættere på borgerne. 

Heino Knudsen (S), der også er spidskandidat til regionsrådsvalget, nikker i takt med Peter Jacobsen, når det handler om decentralisering.

- Det vil sige, at den sygehusstruktur vi har, den skal vi fastholde. Men der er en masse sundhedsopgaver, som vi godt kan foretage tættere på borgerne og dermed styrke trygheden. For der er blevet langt i den struktur, der er i dag, siger Heino Knudsen.

- Det anerkender jeg fuldstændig. 

Flytte tættere på borgerne

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti råber altså decentralisering i kor.

Men er det overhovedet muligt at decentralisere flere opgaver, når der i forvejen er rekrutteringsproblemer i regionen?

- Jeg tror, det er et spørgsmål om at vende den her udvikling. Det er et spørgsmål om at sikre attraktive forhold for de her læger, som skal arbejde i de her yderområder, siger Peter Jacobsen (DF).

quote Jeg tror sagtens, vi kan vende udviklingen, men der skal selvfølgelig være politik vilje bag

Peter Jacobsen (DF), formandskandidat, Region Sjælland

- Jeg tror sagtens, vi kan vende udviklingen, men der skal selvfølgelig være politik vilje bag.

Venstre tilslutter sig også koret.

- Jeg er fuldstændig enig. Vi skal ikke til at bryde sundhedsplanen op. For der skal være få specialiserede områder, men resten kan man godt flytte tættere på borgerne, siger Jacob Jensen.

Supersygehuse er ikke en god idé

Megafon-målingen viser samtidig, at 52 procent af borgerne i Region Sjælland ikke synes, det er en god idé med supersygehuse – som blandt andre det nye sygehus i Køge.

- Det er meget alvorligt, hvis borgeren har den oplevelse. Vores fornemste opgave er at skabe et mere trygt og nærværende sundhedsvæsen. Der har vi virkelig et stykke arbejde, siger Heino Knudsen.

Næstved Sygehus
Læs også
Vi er bekymrede over afstanden til nærmeste sygehus
Næstved Sygehus
Læs også
Vi er bekymrede over afstanden til nærmeste sygehus

Her mener Dansk Folkeparti dog, at det er en udvikling, man som borger må affinde sig med.

- Jeg tror, vi er nødt til at se i øjnene, at de meget specialerede ting, det kræver, at vi har de allerdygtigste læger til at foretage dem. Og så er der sandsynligvis kun ét sted, man har det. Jeg tror et eller andet sted, at borgerne godt kan forstå, at det er nødvendigt for dem at køre længere for at få den rette behandling, siger Peter Jacobsen.

- Vi er nødt til at acceptere, at de meget specialiserede ting, dem er vi nødt til at rejse efter.

Der er regionsrådsvalg den 21. november.


Nyhedsoverblik