Afdelingssygeplejerske for landsretten: - Jeg kan ikke erindre advarslerne

En afdelingssygeplejerske er anklaget for pligtforsømmelse, fordi hun ifølge anklageren ikke reagerede på advarsler op til drabsforsøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kunne en afdelingssygeplejerske have forhindret drabsforsøgene, der foregik på Nykøbing Falster Sygehus?

Det er det, som Østre Landsret skal tage stilling til i ankesagen, som netop er kommet for retten.

Mandag kom det frem, at afdelingssygeplejersken ikke mener, at adskillige ansatte advarede hende mod sygeplejersken Christina Hansen.

- Hun kunne simpelthen ikke erindre det, fortæller TV ØST's retsreporter Jessica Skovmose, der har fulgt sagen.

Østre Landsret i Nykøbing F.
Læs også
12 års fængsel til sygeplejersken fra Nykøbing Falster
Østre Landsret i Nykøbing F.
Læs også
12 års fængsel til sygeplejersken fra Nykøbing Falster

Fik kun én advarsel

Sagen er en udspringer af drabssagen, hvor sygeplejersken Christina Hansen sidste år blev idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter. Afdelingssygeplejersken er i denne sag anklaget for pligtforsømmelse og skødesløshed, fordi hun angiveligt skulle have overhørt flere advarsler fra kolleger.

I retten forklarede afdelingssygeplejersken, at hun kun huskede én advarsel.

- Afdelingssygeplejersken forklarede i retten i dag, det samme som hun forklarede i byretten, nemlig at hun havde fået én og kun én advarsel i forhold til Christina Hansen, fortæller Jessica Skovmose.

For ifølge afdelingssygeplejerskens forklaring var der på afdelingen sket et uventet dødsfald, og derfor havde man tilkaldt politiet, som man gør i sådanne situationer. Personalet blev afhørt, og efterfølgende henvendte en af sygeplejerskerne sig til afdelingssygeplejersken med advarslen.

Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
Nu begynder ankesagen:
Kunne afdelingssygeplejerske have forhindret drabsforsøg?
Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
Nu begynder ankesagen:
Kunne afdelingssygeplejerske have forhindret drabsforsøg?

Advarede måske ikke klart nok

Sygeplejersken var dog meget oprørt, da de talte sammen og det gjorde, ifølge afdelingssygeplejersken, at hun måske ikke tog advarslen helt så bogstaveligt.

- Det er jo en meget usædvanlig udmelding. Men hun var meget oprørt. Hun græd, hun viftede med armene, og hun syntes at det var forfærdeligt at politiet kom og afhørte personalet. Og så var det hun sagde, at hun troede, Christina Hansen slog patienterne ihjel, fortæller Jessica Skovmose.

Man kunne godt høre på afdelingslederen, at hun havde tænkt, at denne her sygeplejerske nok var i affekt, ifølge TV ØST's reporter.

Under dagens retsmøde kom det også frem, at syv andre sygeplejersker og sosu-assistenter ifølge deres eget udsagn havde været inde hos afdelingssygeplejersken for at advare. Men det kan afdelingssygeplejersken ikke huske.

- Retfærdigvis skal det siges, at der er nogle af vidnerne, der, da sagen kørte i byretten, forklarede, at de måske ikke sagde det helt klart og direkte. Dels fordi de følte, at det var meget ubehageligt at skulle gå ind og sige sådan noget om en kollega. Og dels fordi de jo ikke havde noget konkret og håndfast at komme med. Det var en fornemmelse, de havde. Men afdelingssygeplejersken siger altså, at hun ikke kan erindre de advarsler overhovedet, fortæller Jessica Skovmose efter dagens retsmøde.

Mente hun gjorde sit job som leder

Selv mener afdelingssygeplejersken, at hun gjorde en indsats som leder ved blandt andet at sætte analyser i gang om det uventede dødsfald samt jævnligt at føre kontrol med medicinrummet.

- Der var snak om, at der var mange patienter på vores afdeling, der fik for meget medicin. Derfor fik afdelingssygeplejersken til at tælle op i medicinrummet, hvor meget morfin og stesolid, der blev brugt. Måned efter måned fik hun en opgørelse fra apotekeren, der ikke kunne se, at der var et overforbrug af medicin. Forbruget havde ligget på det samme niveau i årevis, og var ikke steget efter Christina Hansen var blevet ansat, fortæller Jessica Skovmose.

Afdelingssygeplejersken er tiltalt for at have overtrådt Autorisationslovens § 75, der drejer sig om grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed.

Der ventes at falde dom den 15. november.


Nyhedsoverblik