15-årig mistede livet til MDMA - nu er en 17-årig blevet tiltalt for uagtsomt manddrab

En 17-årig ung mand fra Næstved er blevet tiltalt for uagtsomt manddrab. Det oplyser Anklagemyndigheden til TV ØST.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 17-årig ung mand fra Næstved er blevet tiltalt for uagtsomt manddrab, efter han solgte det euforiserende stof MDMA til den 15-årige Adam Buk fra Haslev.

Det oplyser Anklagemyndigheden til TV ØST.

Adam Buk døde i februar, efter han havde indtaget MDMA købt af den 17-årige unge mand.

En anden 17-årig bagmand, der også stammer fra Næstved, blev tidligere i maj idømt fire måneders fængsel for at have videresolgt det euforiserende stof til den 17-årige narkohandler.

Sagen begyndte i februar, da Adam Buk sammen med sin ven Matti Frey Olesen efter skoletid købte MDMA af den 17-årige unge mand fra Næstved. 

quote Det er en forfærdelig sag

Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets retsudvalg

Han er nu tiltalt for salg af euforiserende stoffer samt for uagtsomt manddrab. Det viser anklageskriftet fra anklagemyndigheden i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som TV ØST har fået aktindsigt i.

Tiltalt for uagtsomt manddrab

Den 17-årige har i sagen været omtalt som den mellemmand, der direkte fysisk solgte og overdrog det ulovlige stof til de to drenge den 2.februar ved gadekæret i Haslev.

Adam Buks gravsted
Læs også
15-årige Adam mistede livet til MDMA: Nu lander sagen på ministerens bord
Adam Buks gravsted
Læs også
15-årige Adam mistede livet til MDMA: Nu lander sagen på ministerens bord

Adam Buk døde efter 13 dages kamp af skaderne ved at have indtaget MDMA. Stofferne havde den nu tiltalte mellemmand købt af en 17-årig bagmand fra Næstved, der som tidligere nævnt i maj blev idømt fire måneders fængsel for at lave solgt MDMA.

Tiltalerne mod den unge mand lyder:

Forhold 1:

  • Overtrædelse af lov om euforiserende stoffer § 3, stk. 1, jf. § 2, stk Ved den 31. januar 2018 og den 1. februar 2018 omkring (adresse udeladt, red), 4700 Næstved, at have købt i alt 2 gram MDMA af X, hvis sag er afgjort, hvorefter tiltalte den 2. februar 2018 ca. kl. 14.30 ved Haslev Gadekær, 4690 Haslev, videresolgte ca. 1 gram af den nævnte MDMA til X og X

Forhold 2:

  • Overtrædelse af straffelovens § 241 og § 252, stk. 1, Ved den 2. februar 2018 ca. kl. 14.30 ved Haslev Gadekær, 4690 Haslev, under særligt skærpende omstændigheder uagtsomt at have forvoldt X død og for vindings skyld, af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde at have forvoldt nærliggende fare for X, X og X liv eller førlighed, idet tiltalte foretog det i forhold 1 nævnte salg af MDMA til X og X velvidende, at der var tale om et stærkt narkotikum, hvorpå  X og X - efter indtagelse af en del af den pågældende MDMA - blev syge og samme dag ca. kl. 19.06 blev indlagt på sygehus, hvorefter  X den 15. februar 2018 ca. kl. 00.37 afgik ved døden, som følge af hans indtagelse af en del af den pågældende MDMA.

Justitsminister kaldt i samråd

Efter den 17-årig bagmand ved Retten i Næstved blev dømt skyldig i at sælge MDMA og for at udsætte andre for fare – men frikendt for uagtsomt manddrab, blev justitsminister Søren Pape Poulsen (K) inddraget i sagen. 

Retten mente nemlig ikke, det kunne bevises, at der var tale om uagtsomt manddrab. Derfor kunne den 17-årige bagmand forlade retten som en fri mand, fordi han havde siddet varetægtsfængslet siden februar. 

Adam Buks gravsted
Læs også
Mor håber på hård straf til 17-årig efter skoledrengs død
Adam Buks gravsted
Læs også
Mor håber på hård straf til 17-årig efter skoledrengs død

Statsadvokaten besluttede ikke at anke dommen om frifindelse af uagtsomt manddrab.

Den beslutning fik formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF) samt Socialdemokratiets medlem af retsudvalget Kaare Dydvad til at kalde justitsministeren i samråd.

- Når en så alvorlig sag ender med en dom på fire måneders fængsel, så er det et signal til omverdenen om, at det et eller andet sted er i orden at sælge stoffer, der ender med at koste en dreng livet. Det er en forfærdelig sag, og jeg vil gerne se på, om vi ikke kunne finde en måde at give mere følelige straffe på, når folk sælger farlige stoffer, sagde Peter Skaarup til TV ØST. 

Læs også
Mor kritiserer dom efter at have mistet søn: - Det er at gøre grin med os
Læs også
Mor kritiserer dom efter at have mistet søn: - Det er at gøre grin med os

Ifølge Kaare Dybvad er der tale om en meget principiel afgørelse:

- Samrådet skal sikre, at ministeren er opmærksom på sagen. Jeg tror, at alle er enige om, at pusheren har et ansvar for drengens død i Haslev. Derfor skal vi også sikre os, at sager som denne kan køres helt til dørs, og at bagmænd som denne kan blive dømt for uagtsomt manddrab, lød det fra Kaare Dybvad (S), medlem af retsudvalget.


Nyhedsoverblik