Aase reddede sin mands liv – men blev ikke Årets Førstehjælper

Flemming og Aase Bach.

Torsdag blev det kåret, hvem vinderen af Årets Førstehjælper 2018 er. To af de nominerede er her fra regionen, men endte ikke med at gå hjem med prisen.

- Var jeg kommet hjem ti minutter senere, havde han ikke været i live den dag i dag.

Sådan lyder det fra Aase Bach, der var en af de tre nominerede til Årets Førstehjælper 2018, som Røde Kors uddeler hvert år til en person, der har reddet liv med førstehjælp.

Aase Bach fandt sin mand liggende livløs på gulvet i deres hjem. Hun tilkaldte hjælp og begyndte at yde livreddende førstehjælp på sin mand, der var faldet om med hjertestop. Der blev tilkaldt en lægehelikopter til deres hjem i Næstved, som kort efter lettede med Flemming Bach.

Læs også Uden førstehjælp var Aase blevet enke: Nu kan hun blive årets førstehjælper

Aase Bachs førstehjælp gjorde, at hendes mand overlevede. 

Og torsdag blev vinderen af Årets Førstehjælper kåret, og det blev ikke Aase Bach, der kunne gå hjem med titlen.

Førstehjælp er vigtigt

Heller ikke 47-årige Uffe Sørensen, som reddede sin svigerfar, der faldt om med hjertestop efter en familiefødselsdag, kunne gå hjem med prisen.

Vinderen blev i stedet 65-årige Claus Carstens, der ydede førstehjælp på hans kollega, som fik armen fastklemt i en kartoffelmaskine. Kollegaen mistede to tredjedele af sin underarm i ulykken og har i dag en protese.

03:36

Se eller gense indslaget: For 27. år i træk hædrer Røde Kors en førstehjælper, der har ydet en særlig indsats. I vores sendeområde er der to nominerede til prisen. Her møder vi Aase Bach fra Næstved, der er blevet indstillet af en, som står hende nær.

Luk video

Ifølge Røde Kors er det vigtigt, at folk begynder genoplivningen med det samme, og ikke venter på, at ambulancen ankommer.

Statistik fra Hjertestopsregisteret viser nemlig, at hvis der gives førstehjælp ved hjertestop, inden ambulancen kommer, overlever 13 procent. Men hvis der ikke gives førstehjælp overlever kun cirka tre procent.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App