Årets øko-håndværker er en kvægavler fra Glænø

Kvægavleren Henrik Terkelsen fra Glænø har vundet titlen som årets øko-håndværker i kategorien ’Klimatiltag, der dur’.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Han har bygget en stald af træ fra lokalområdet med en særlig gammel japansk byggeteknik. Han producerer kalvekød fra jerseykalve, der er til overs fra mælkeproduktionen og lader dem afgræsse områder, der har godt af det for at sikre biodiversitet.

quote Det er ikke kun sådan, at jeg har en elektrisk traktor, der gør, at det er grøn energi i stedet for Diesel, og så er det mit klimatiltag. Hele min produktion er rettet mod klimaet

Henrik Terkelsen, kvægavler fra Glænø

Og så har han i denne weekend vundet titlen som årets øko-håndværker, der bliver givet på Økologisk Landsforenings to-dages generalforsamling.

Det er kvægavleren Henrik Terkelsen fra Glænø, der ligger sydøst for Skælskør, svært tilfreds med. Prisen gives nemlig af andre kollegaer, der stemmer om, hvem de synes, der er den rette vinder.

- Det er noget af et skulderklap at få. Det er vigtigere, end hvis det er et ekspertpanel, når det er alle de andre økologiske landmænd, der peger på én. Så bliver man altså ret glad, siger Henrik Terkelsen til TV ØST.

Kostald.jpg
Læs også
Stald skal sætte nye standarder for bæredygtighed
Kostald.jpg
Læs også
Stald skal sætte nye standarder for bæredygtighed

Klimatiltag der dur: Økologisk kødproduktion

Henrik Terkelsen har vundet ’Årets økologiske håndværker’ i kategorien ’Klimtiltag der dur’. Den tidligere arkitekt har kastet sig over økologisk kødproduktion med klimavenligt fortegn.

Kalvene bliver opfedet på græsmarker, hvor de går sammen med en ammetante i otte måneder. Græsmarkerne binder kulstof fra CO2 i atmosfæren, og samtidig er gården 100 procent selvforsynende med foder og halm.

- Klimaet er tænkt ind i hele min produktion. Det er ikke kun sådan, at jeg har en elektrisk traktor, der gør, at det er grøn energi i stedet for Diesel, og så er det mit klimatiltag. Hele min produktion er rettet mod klimaet, siger Henrik Terkelsen.

Derfor bliver noget af køernes efterladenskaber brugt til at gøde de omkringliggende marker. Samtidig har Henrik Terkelsen lagt varmeslanger under strøelsen i stalden. På den måde vil han snart være i stand til at opvarme sit stues med med ko-møg.

Håber kåringen kan være med til at udbrede kendskabet til økologi

Kvægavleren indrømmer, at det ikke er en gratis affære at tænke på klima og miljø i hver enkelt bestanddel af sin produktion.

- Hvis man er forgangsperson er det ikke altid den billigste løsning, siger Henrik Terkelsen. Han håber på at kåringen som årets Øko-håndværker kan gavne ham og hans produktion.

- For mig helt personligt er det bare glæden og stoltheden. Men ellers fører det omtale med sig, og det er vigtigt for mig og alle andre. Det er en måde, hvorpå jeg kan være med til at udbrede kendskabet til økologi, siger Henrik Terkelsen.

oekodag_.jpg
Læs også
Økologisk danmarkskort: Hvem går ind for økologi i valgkampen?
oekodag_.jpg
Læs også
Økologisk danmarkskort: Hvem går ind for økologi i valgkampen?

Nyhedsoverblik