72-årig har startet cykeltaxa: Hunden Pjuske kører med på turen

Har man god tid, kan man i Holbæk få sig en lidt anderledes taxatur. En ny spiller har nemlig meldt sig i kampen om Holbæks taxakunder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste år har der været meget snak om taxabranchen - ikke mindst da den amerikanske virksomhed Uber gjorde sit indtog i Danmark.

Men i Holbæk er det ikke amerikanske milliardvirksomheder fra Silicon Valley, der gør deres entré. I stedet har de lokale taxavognmænd fået konkurrence fra en uventet kant: 72-årige Jan Dencker og hans hund Pjuske.

Jan Dencker har nemlig startet sit eget lille taxaselskab, hvor han på sin elcykel tilbyder borgere og gæster i Holbæk et lift. Prisen lyder på kun 50 kroner for en tur fra A til B inden for bygrænsen – med mindre det regner. For så kører cyklen ikke. Og så skal man i det hele taget ikke regne med, at det går alt for stærkt, selvom der er hjælpemotor.

quote Man kan stille den til forskellige hastigheder, men jeg har stillet den på det laveste. Der er ingen grund til at køre for stærkt, konstaterer Jan Dencker.

Jan Dencker, cykeltaxavognmand

- Det er jo en elcykel. Den trækker på baghjulene her. Man kan stille den til forskellige hastigheder, men jeg har stillet den på det laveste. Der er ingen grund til at køre for stærkt, konstaterer Jan Dencker.

Turen er med andre ord ikke for kunder, der i lynende hast skal transporteres på tværs af Holbæk, men snarere for folk, der har tid og lyst til en hyggelig tur i fint selskab.

- Der er ingen grund til at køre for stærkt, mener Jan Dencker. Kunderne skal derfor helst satse på en god oplevelse frem for en lynhurtig tur fra A til B.
- Der er ingen grund til at køre for stærkt, mener Jan Dencker. Kunderne skal derfor helst satse på en god oplevelse frem for en lynhurtig tur fra A til B. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Pjuske kører med

Når Jan Dencker kommer kørende, får han mange blikke og kommentarer. Måske fordi cyklen er lidt speciel – måske fordi den portugisiske fårehund Pjuske altid er med på køreturen.

- Jeg tror det er en kombination, for det er noget andet. Det er lidt specielt, siger Jan Dencker.

Hunden Pjuske er Jan Denckers trofaste makker. Den er ni måneder gammel og kommer fra øgruppen Azorerne.
Hunden Pjuske er Jan Denckers trofaste makker. Den er ni måneder gammel og kommer fra øgruppen Azorerne. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Ni måneder gamle Pjuske synes, det er meget normalt altsammen. Den blev født som fårehund på den portugisiske øgruppe Azorerne i Atlanterhavet, men nu lader den sig transportere rundt i Holbæk i en lydløs taxi med både siddekomfort og ladestik til kunderne.

Skibet "Alice D" er opkaldt efter Jan Denckers mor. Det fungerer både som hjem og taxacentral.
Skibet "Alice D" er opkaldt efter Jan Denckers mor. Det fungerer både som hjem og taxacentral. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Bor på et skib med hund og kat

Har man brug for et lift med cykeltaxaen, kan man ringe på telefonnummeret 29 79 35 90. Bliver der ikke svaret, kan man også bare henvende sig på kajkanten i Holbæk. Her bor Jan Decker, hunden Pjuske og skibskatten Sinbad nemlig på et skib, der bærer navnet "Alice D." efter Jan Denckers mor.

quote Som folkepensionist – for ikke at gå helt i stå – er det jo dejligt lige at lave et eller andet.

Jan Dencker, cykeltaxavognmand

For 10 år siden kastede han definitivt anker i Holbæk, efter et langt liv rundt om i verden som selvstændig i brancher, der spænder fra frisør til smed. Nu har han slået sig ned som taxi-direktør:

- Ja, taxaen har jo sin egen historie. Som folkepensionist – for ikke at gå helt i stå – er det jo dejligt lige at lave et eller andet, forklarer Jan Dencker.

Jan og Pjuske har haft gang i forretningen i et halvt år - men kunder har der ikke været så mange af.
Jan og Pjuske har haft gang i forretningen i et halvt år - men kunder har der ikke været så mange af. Foto: Søren Kiehn - TV ØST

En ukuelig iværksætter

Selvom Jan Dencker kan tilbyde unikke ture i skønne omgivelser, er det ikke fordi kunderne vælter ind. Et halvt år efter firmaets start kan kundernes antal stadig tælles på én hånd: Fem styks. Ifølge Jan Dencker er det måske fordi folk i Holbæk er lidt forsigtige.

quote Jeg tror stadig på idéen.

Jan Dencker, cykeltaxavognmand

- Jeg tror stadig på idéen, konstaterer han.

- Den erfaring, jeg har gjort her i Holbæk, er, at vi jo er på landet… Og det er ikke som i København og Roskilde. De er lidt mere varsomme heroppe. Mere påpasselige med at starte noget nyt, mener han.

Som iværksætter er det som bekendt vigtigt at holde gejsten oppe. Det gør Jan Dencker fortsat:

- Jeg tror stadig på idéen, konstaterer han.

Se vores indslag med Jan og Pjuske her:

Cykeltaxier er ikke et særsyn i storbyer, men det er de trehjulede transportmidler altså i Holbæk, hvor der kun er - een!

Nyhedsoverblik