Vindmølleprojekt i modvind: 500 borgere var mødt op til dagens protestmøde

Borgmester Marin Damm og cirka 500 borgere var i i formiddags mødt op til borgermøde i Gørlev. De er imod kystnære havvindmøller i Jammerland Bugt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal der ligge en havvindmøllepark i Jammerland Bugt i Kalundborg?

- Nej, siger de fleste borgere, som i dag strømmede til protestmøde i foreningen Beskyt Jammarland Bugt!

Protesterne var imod den vindmøllepark med 60 kystnære vindmøller, som er planlagt i bugten.

- Jeg tror, at det simpelthen er et spørgsmål om, at folk mener, det her er en fejltagelse. Det er ufornuftigt at placere en havvindmøllepark i en lille bugt som Jammerland Bugt ved Kalundborg. Og den fejl reagerer folk på, siger Ole Nyvold, der er formand i foreningen Beskyt Jammarland Bugt!

Havvindmøller
Læs også
Borgmestre: Stop kystnære mølleprojekter i vores kommuner
Havvindmøller
Læs også
Borgmestre: Stop kystnære mølleprojekter i vores kommuner
Omkring 500 mennesker var mødt op til dagens møde, heriblandt Kalundborgs borgmester, Martin Damm.
Omkring 500 mennesker var mødt op til dagens møde, heriblandt Kalundborgs borgmester, Martin Damm. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Borgmester Marin Damm: - Det er et unødvendigt anlæg

500 mennesker var mødt op til dagens møde, heriblandt Kalundborgs borgmester, Martin Damm fra venstre og en række folketingsmedlemmer.

quote Det her anlæg er ikke nødvendighedens lov. Det her er helt unødvendigt

Kalundborgs borgmester Martin Damm

- Hvis man behandler den her store miljøundersøgelse, der nu er lavet, ordentligt, kan man ikke komme til anden konklusion end, at den vindmøllepark ikke skal være der, siger borgmester Martin Damm.

Kalundborg Kommune har gjort indsigelse mod planerne. 

- Det her anlæg er ikke nødvendighedens lov. Det her er helt unødvendigt. Det er et unødvendigt anlæg, der sagtens kan placeres et andet sted uden at forhindre den grønne omstilling, siger borgmesteren.

Kalundborgs borgmester Martin Damm er imod planerne om kystnære vindmøller i Jammerland Bugt.
Kalundborgs borgmester Martin Damm er imod planerne om kystnære vindmøller i Jammerland Bugt.

Formand for protestforening: - Der er en massiv modstand mod projektet

Energistyrelsen og Enhedslisten er ellers af den overbevisning, at de kystnære havvindmøller er en god idé. Og i Folketinget er der er flertal for kystnære havvindmøller.

- Vi ved godt, der er forskellige meninger omkring det. Men blandt dem, der berøres af det her vindmølleprojekt i Jammerland Bugt, er der en massiv modstand mod projektet. 69 pct. af dem siger nej tak til en havvindmøllepark, siger formand Ole Nvold.

Vindmølleprojektet er i sin sidste fase, hvor borgere og organisationer kan gøre indsigelser I forhold til de skades virkninger, som de måtte mene vindmøllerne vil forvolde.

quote Det er et spørgsmål om at sætte fornuften i højsædet, og fornuften i højsædet siger, at de skal ud og stå på havet

Ole Nyvold, formand i foreningen Beskyt Jammarland Bugt!

Hvad er det største problem ved at den her vindmøllepark skal stå i Jammerland Bugt?

- Det er, at hvis vi ser bort fra hensynet til naturen og dyrelivet, er det af hensyn til mennesker. Det, der kommer til at ske i den her bugt, hvis man sætter den her møllepark op, det er, at man ændrer hele indtrykket af bugten fra at være et rekreativt område til at være et industriområde. Og det er der ingen af os, der har interesse i, siger Ole Nyvold fra foreningen Beskyt Jammarland Bugt!

Energistyrelsen har modtaget mellem 450-500 indsigelser

VVM-redegørelsen og flere miljørapporter om planerne for Jammerland Bugt Havmøllepark blev sendt i offentlig høring den 27. december og fristen for at komme med bemærkninger eller indsigelser udløb den 28. februar. Nu er Energistyrelsen i gang med gennemgå de mange svar, og de bekræfter, at de indtil videre har modtaget mellem 450-500 indsigelser, hvor omkring 10 er fra myndigheder.

Havvindmøller
Læs også
Stor modstand mod kystnære havvindmøller
Havvindmøller
Læs også
Stor modstand mod kystnære havvindmøller

Grønne partier og organisationer kalder på grønne vindmøller. Er det her et udtryk for ” Ja til vindmøller, men ikke i min baghave?”

- Det her er ikke et spørgsmål om ikke at have dem i baghaven. Det er et spørgsmål om at sætte fornuften i højsædet, og fornuften i højsædet siger, at de skal ud og stå på havet. Der er rigelig med plads i Nordsøen og Østersøen til at sætte havvindmølleparker op.

Der er også borgere, der er for en vindmøllepark

Selvom 500 mennesker i dag var mødt op til protestmøde og 450-500 har gjort indsigelser, er der også andre borgere i Kalundborg i omegn, der synes noget andet.

quote Jeg synes, det er fint. Vi skal jo have strøm et eller andet sted fra. For mig gør det ikke noget

Anette Larsen fra Gørlev

- Jeg tænker, det er en god ting. Jeg synes, det er en meget god idé med flere vindmøller. Jeg kan ikke rigtig se nogen kritik i det, og at det skulle genere nogen mennesker. Så meget larmer de vel heller ikke i forhold til, at det skulle genere folk, at de står et eller andet sted, siger Helle Hansen, der bor i Ruds Vedby.

Anette Larsen fra Gørlev synes heller ikke en vindmøllepark lyder så slemt:

- Jeg synes, det er fint. Vi skal jo have strøm et eller andet sted fra. For mig gør det ikke noget. Jeg bor lige ved siden af vindmøller i forvejen, og jeg bliver altså ikke generet af dem.


Nyhedsoverblik