43-årig dømt for falske penge: Tiltalt datter rejst ud af landet

En far og datter skulle tirsdag for retten tiltalt for omfattende pengefalsk. Faderen blev idømt to et halvt års fængsel. Datteren mødte aldrig op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I foråret blev flere butikker på Lolland, Falster og Sjælland udset som mål af personer, der betalte med falske 500-kronesedler.

Politiet var derfor ude at advare mod sedlerne, der alle havde enten et af to falske serienumre.

- Fremgangsmåden var stort set altid den samme. Man køber for et mindre beløb, betaler med en 500-kroneseddel og får derfor en stor del byttepenge tilbage. Købene er sket i Dagli’ Brugsen, Kvickly, Netto og genbrugsbutikker. Men det har typisk været i dagligvarebutikker, siger specialanklager i sagen Susanne Bluhm.

quote Fremgangsmåden var stort set altid den samme. Man køber for et mindre beløb, betaler med en 500-kroneseddel og får derfor en stor del byttepenge tilbage

Susanne Bluhm, specialanklager

Tirsdag kunne en 43-årig mand så veksle sin rolle i sagen til to et halvt års fængsel.

Tre tiltalt i sagen

I deres efterforskning af sagen kom politiet i juni på sporet af tre adresser på Sjælland, Lolland og Falster. Tre personer blev efterfølgende anholdt og sigtet for både fremstilling og anvendelse af falske pengesedler.

Falsk 500-kroneseddel
Læs også
Politiet advarer mod falske 500-kronesedler
Falsk 500-kroneseddel
Læs også
Politiet advarer mod falske 500-kronesedler

To af de anholdte var den nu dømte 43-årige mand og hans 25-årige datter. Begge var tirsdag tiltalt i sagen og skulle for Retten i Nykøbing Falster.

Den tredje, der i første omgang blev anholdt, blev efterfølgende løsladt.

En fjerde mand blev til gengæld efter de første anholdelse efterlyst ved hjælp af overvågningsbilleder, da han havde brugt nogle af de falske sedler. Han var tirsdag også tiltalt for sin rolle i sagen. 

Dømt forklarede, at sedler var købt til legepenge

Den 43-årige far fra Lolland var tirsdag på anklagebænken tiltalt for flere forhold af pengefalsk.

Retten fandt det dog ikke bevist, at han selv havde fremstillet sedlerne. Han blev i stedet dømt for at have været i besiddelse af de falske sedler, der er blevet brugt som betalingsmiddel i butikker.

De to et halvt års fængsel får han for at have haft 70 af de falske 500-kronesedler og næsten 700 falske 500 eurosedler til en værdi af omkring 2,6 millioner kroner.

- Han har nægtet sig skyldig i at have de falske 500-kronesedler. Men et vidne har set ham være i besiddelse af sedlerne med de her serienumre. Noget, der er blevet støttet af andre vidner, der har set det samme. Han erkender at have ligget inde med de falske eurosedler, som politiet fandt. Men han har forklaret, at det var nogle, han havde købt på eBay, så hans søn kunne bruge dem som legepenge, siger anklager Susanne Bluhm.

Politi
Læs også
Politiet efterlyser falskmøntner
Politi
Læs også
Politiet efterlyser falskmøntner

Politiet har ikke kunnet koble eurosedlerne til anmeldelser fra butikker. Sedlerne har nemlig ikke nogle serienumre, der kan spores. I stedet for et nummer står der ”Souvenir-production” på dem.

43-årig havde stor rolle i sagen

Hele 35 gange har butikker på Sjælland, Lolland og Falster anmeldt, at de er kommet til at tage imod en af de falske 500-kronesedler.

Alle steder er sedler med et af de to relevante serienumre. Og dommeren mente, at det bevidste, at han trods sin benægtelse, havde en aktiv rolle i bedrageriet.

quote Vi kan se, at hun er rejst ud af landet efter sin løsladelse i juli

Susanne Bluhm, specialanklager 

- På grund af serienumrene, og at det er foregået i en afgrænset periode i et afgrænset geografisk område, så fandt retten det bevist, at han havde noget med alle tilfældene at gøre, siger hun.

Datteren rejst ud af landet

Da den 43-årige mand tirsdag satte sig på anklagebænken i Nykøbing Falster, skulle han have haft selskab af sin medtiltalte datter. Men sådan blev det ikke. Den 25-årige kvinde fra Nørre Alslev mødte aldrig op.

- Vi kan se, at hun er rejst ud af landet efter sin løsladelse i juli. Vi har ikke kunnet forkynde sagen for hende, og derfor kunne hun ikke få en udeblivelsesdom. Vi havde håbet på, at hun dukkede op, men nu må vi se på, hvad vi så gør i forbindelse med hendes sag, siger specialanklager Susanne Bluhm.

Hun mener, de har beviser for, at datteren i hvert fald fire gange har betalt med de falske sedler. På hendes adresse blev der fundet tre af dem. 

- Vi har fået 35 anmeldelser om, at sedlerne med de her to serienumre er blevet brugt i butikker. Fire gange har vi kunne se på overvågningen, at det er datteren, der bruger dem. I mange af de andre tilfælde har der ikke været overvågning, og vi har ikke kunnet afdække, hvem der har betalt med sedlerne, siger Susanne Bluhm.

24-årig mand dømt for at betale med falske sedler

Overvågningen førte tilbage i juni også politiet på sporet af den tredje tiltalte i sagen.

På billeder fra Dagli’ Brugsen i Mogenstrup den 12. juni, kunne politiet se en 24-årig mand betalte med en af de falske sedler. Han blev efterlyst i flere medier, og det lykkedes politiet også at anholde ham.

Sammen med den 43-årige var han derfor også for retten tirsdag. Hans dom blev dog af en væsentligt mildere karakter.

- Retten fandt det ikke bevist, at han havde noget med den større sag at gøre. Han blev derfor udelukkende dømt for at have brugt to falske 500-kronesedler, forklarer anklageren.

For det blev den 24-årige idømt 30 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste.

43-årig ankede dom

Sagen stopper ikke ved den 43-årige mands dom. Han ankede dommen til frifindelse. Derfor skal sagen igen for en dommer på et senere tidspunkt.

Samtidig forsætter politiets arbejde med at få forkyndt sagen for den 25-årige datter. De håber, det på et senere tidspunkt vil lykkes dem at få bragt hende i retten.


Nyhedsoverblik