3F medarbejder: Det er noget af det værste, jeg har hørt

Sagen er noget af det værste faglig medarbejder ved 3F Sydsjælland, Hans Jes Bækkel, har oplevet. Foto: 3F

Tjenerelev Emilie Belle Zander fra Vordingborg fik 75.000 kroner efter grov chikane på restaurant Babette. Gourmet-restauranten afviser kritikken.

20-årige Emilie Belle Zander fra Vordingborg måtte sygemelde sig på grund af grov chikane, da hun var tjenerelev på byens gourmet-restaurant Babette. 

- Jeg ser en del ting. Men det her slår alt. Det har været en sag udover det sædvanlige. Det værste er, at det sker i gæsternes påhør, siger Hans Jes Bækkel, der er faglig medarbejder hos 3F Sydsjælland til TV ØST.

Den unge tjenerelev blev sygemeldt i marts 2015 og stoppede på Babette i august senere samme år.

- Fra jeg sagde "goddag" til vi sagde "farvel" var hun helt opløst af gråd, fortæller Hans Jes Bækkel om sit første møde med Emilie Belle Zander i foråret 2015.

Mobbet foran gæster

TV ØST har været i kontakt med Emilie Belle Zander. Hun ønsker ikke at lade sig interviewe og få revet op i sagen, da hun er et nyt sted, som hun er glad for. Men til Fagbladet 3F har hun fortalt om gentagne chikanerier fra indehaveren af Babette, Henrik Pedersen.

- Jeg ser en del ting. Men det her slår alt. 

Hans Jes Bækkel, faglig medarbejder hos 3F Sydsjælland

Allerede efter 14 dage begyndte det. Hun fik at vide, at hun aldrig ville vinde nogen medaljer. At hun "lignede en punker med 37 knapper i fjæset." I gæsternes påhør fik hun at vide, at hun var en "udfordring", og det spredte sig til kollegerne.

- Jeg var nederst i fødekæden. Når de andre snakkede om deres weekend, så blev mine bemærkninger bare ignoreret. Ingen svarede mig, siger Emilie Belle Zander til Fagbladet 3F.

Hun skulle, ifølge fagbladet, helst bare tie stille og passe sit arbejde, og når hun talte til Henrik Pedersen, fik hun at vide, at hun ikke skulle tale til ham men bare svare "ja tak". Chikanen var så grov, at hun ofte låste sig ude på toilettet for at græde ud. Hun arbejdede uden vagtplan i op til 16 timer i træk, hun fik ingen overarbejdsbetaling og hvileperioderne blev ikke overholdt.

Til sidst blev det for meget, og hun kontaktede sin læge, som sygemeldte hende. 3F har set lægens notat, hvor der blandt andet står: 19-årig ung kvinde.... Har været udsat for grov mobning og psykisk forfølgelse fra arbejdsgivers side. Har medført vægttab, ked, angst, dårlig nattesøvn med mareridt.

- Jeg synes, at det siger noget om virksomheden. Det glamourøse går lidt af, siger Hans Jes Bækkel til TV ØST.

Babette føler sig skidt behandlet

3F har indgået forlig med Babette, som har betalt 75.000 kroner i godtgørelse og efterbetaling. Men, ifølge indehaver Henrik Pedersen, kun for at få lukket sagen. Han kan ikke genkende tjenerelevens udlægning af sagen.

- Jeg er stadig meget påvirket af den her sag, og vi føler os uretfærdigt behandlet, men på grund af retslige teknikaliteter stod vi med en dårlig sag, hvis vi ikke indgik forlig. Jeg har haft rigtig mange elever igennem, og de består med ros og medaljer. Jeg er så skuffet over 3F og har grædt mig i søvn på grund af sagen, siger Henrik Pedersen til TV ØST, som ikke vil ikke diskutere sagens detaljer.

På grund af denne sag har Henrik Pedersen besluttet ikke at tage flere elever.

- Det er en hård uddannelse, og vi kræver meget af vores medarbejdere. De fleste vil det gerne, og så er der nogle, som falder igennem og vender kanonen mod arbejdsgiveren. Jeg synes, at 3F har fået for meget magt, og der er alt for mange regler for, hvad man må sætte elever til, siger Henrik Pedersen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App