28 kommuner mister arbejdspladser trods vækst i Danmark

Hver måned kommer der mindst 3.000 nye job i Danmark. Men ikke alle områder oplever vækst. Især Sjælland har de seneste tre år mistet arbejdspladser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hver måned kommer der mindst 3.000 nye job i Danmark. Men langt fra alle områder oplever vækst. 28 kommuner især på Sjælland har i løbet af de seneste tre år mistet tusindvis af arbejdspladser.

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en ny analyse fra LO-fagbevægelsen. Den viser, at der er gang i jobfesten omkring de store byer, mens eksempelvis nordsjællandske Odsherred i løbet af de seneste tre år har mistet fire procent af sine arbejdspladser. Det gør den til en af de værst ramte kommuner.

- Det giver mismod hos virksomheder og borgere, når arbejdspladser lukker ned eller flytter væk. Ingen synes, det er rart. Nu døjer vi med høj ledighed og manglende skatteindtægter, fortæller Odsheereds borgmester Thomas Adelskov (S).

Odsherred og Guldborgsund får svært ved at få gang i erhvervslivet

Kommuner som netop Odsherred og Guldborgsund får svært ved for alvor at få gang i erhvervslivet. Det spår Hans Thor Andersen, som er forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut.

- Der har hidtil været en tyrkertro på, at det skal nok gå alt sammen i hele Danmark, hvis bare vi får vækst. Men jeg tror, at vi har en strukturel udvikling, som kommer til at gøre ondt nogle steder, siger Hans Thor Andersen til Ugebrevet A4.

Han mener heller ikke, at regeringens udflytning af arbejdspladser fra København kommer til at vende udviklingen.

- Regeringens udflytning af 3.900 statslige arbejdspladser foreslår ingenting i forhold til at bekæmpe jobtab. Dels bliver mange af jobbene flyttet til større byer som Aalborg, dels skræller omprioriterings-bidraget 30.000 job væk i alle kommuner, siger Hans Thor Andersen.

Det går fremad i de største byer

I syv ud af ti kommuner, især omkring de største byer, går det fremad med med antallet af job.

- København og Aarhus virker som kraftcentre. Det er der, hvor man som stor virksomhed typisk vil lægge sit hovedkontor. Universiteterne tiltrækker mange unge, som senere bliver ansat i gode, højproduktive job. Begge byer er inde i en positiv spiral, hvor mange flytter til, siger LO-fagbevægelsens cheføkonom, Allan Lyngsø Madsen til Ugebrevet A4.

Mens jobvæksten på landsplan var på tre procent fra 2013 til 2015, var den på seks procent i København og fem procent i Aarhus.

/ritzau/


Nyhedsoverblik