25 meter højt biogasanlæg på vej: Lokale beboere går på barrikaderne

Biogas er godt for miljøet, men det skal ikke produceres i Køng Mose nær Lundby, mener bekymrede beboere i området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et nyt biogasanlæg, der blandt andet omdanner industriaffald og husdyrgødning til naturgas, ser ud til at være på vej til Køng Mose i udkanten af Lundby.

Men den idé falder ikke i god jord hos beboerne i området.

En af dem er Kaj Mortensen. Han er bestemt ikke tilhænger af, at et biogasanlæg skal etableres på hans nabogrund.

Ifølge ham vil det medføre alt for mange daglige transporter på landsbyens små grusveje. Derudover frygter han, at anlægget vil stå i vejen for områdets skønne natur.

Kaj Mortensen håber, at Vordingborg Kommune finder et andet sted til biogasanlægget.
Kaj Mortensen håber, at Vordingborg Kommune finder et andet sted til biogasanlægget. Foto: Jesper Hald - TV ØST

- Jeg håber ikke, at det bliver til noget. Absolut ikke. Det er et dårligt sted at lægge det med alle de lastbiler, der så skal køre ad vores småveje. Det er da helt hul i hovedet, siger han til TV ØST.

Naturen er vigtig

Kaj Mortensen har fuld forståelse for, at kommunen ønsker at gøre kommunen grønnere med et biogasanlæg, men han så hellere, at byrådet fandt et andet sted til projektet.

quote Der er en balance, som man ikke må ødelægge

Per Ole Schovsbo, beboer nær Køng Mose

- Man må jo sommetider finde sig i nogle ting, men jeg synes ikke, det er det rigtige sted at placere det, lyder det fra Kaj Mortensen.

Det er Danmarks største producent af biogas, Nature Energy, der har søgt tilladelse hos Vordingborg Kommune til at bygge anlægget ved Køng Mose. Det anslås, at anlægget ville kunne generere grøn energi til hele kommunen.

Godt for miljøet

Biogas er vedvarende energi, der kan erstatte fossil naturgas. Biogas fremstilles ved at ”afgasse”, det vil sige udrådne, biomasse, for eksempel organisk affald under iltfrie forhold. 

Husdyrgødning, spildevand og vådt organisk affald fra industri og husholdninger kan bruges i produktionen, der samtidig fungerer som affaldsbehandling. Når husdyrgødning bruges til biogas, reduceres udledningen af drivhusgasser fra husdyrholdet. Processen gør samtidig næringsstofferne i gødningen lettere tilgængelige for planter.

Kilde: Energistyrelsen

Per Ole Schovsbo melder sig også i koret af kritikere af biogasanlægget. Også han har bopæl tæt på naturområdet.

Han er positivt stemt over for den grønne omstilling, men ligesom Kaj Mortensen frygter han, at et 25 meter højt biogasanlæg vil skæmme de naturlige omgivelser.

Per Ole Schovsbo opfordrer kommunalbestyrelsen til at inddrage Køng Moses natur i diskussionen om nyt biogasanlæg i området.
Per Ole Schovsbo opfordrer kommunalbestyrelsen til at inddrage Køng Moses natur i diskussionen om nyt biogasanlæg i området. Foto: Jesper Hald - TV ØST

- Jeg vil meget gerne have, at man også får de naturhistoriske argumenter med. Man skal passe på området, fordi der er en balance, som man ikke må ødelægge, fortæller Per Ole Schovsbo, pensionist og tidligere leder af Køngs Museum.

Lytter til borgerne

Torsdag aften skal kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune tage stilling til, om man ønsker at give tilladelse til projektet.

Borgmesteren i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), fortæller, at det er med klimaforandringerne in mente, at Vordingborg Kommune ønsker at give tilladelse til nyt biogasanlæg i kommunen.

Biogasanlæg
Læs også
Omdanner industriaffald til varme: Sjællands største biogasanlæg indviet
Biogasanlæg
Læs også
Omdanner industriaffald til varme: Sjællands største biogasanlæg indviet

- Jeg ser et biogasanlæg som en god løsning i forhold til den grønne omstilling, så jeg håber og tror på, at vi kan få enderne til at mødes med de borgere, der bor i området, og med virksomheden, så det kan lykkes at etablere biogasanlægget, siger Mikael Smed til TV ØST.

Borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), garanterer, at man i byrådet lytter til de borgere, der er bekymrede for nyt biogasanlæg.
Borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), garanterer, at man i byrådet lytter til de borgere, der er bekymrede for nyt biogasanlæg.

Slaget slutter dog ikke i aften. Skulle det ske, at byrådet ønsker at gå videre med projektet, bliver det også med lydhørhed over for borgerne i området.

- Det er vigtigt, at vi sørger for at have en åben og gennemsigtig proces, så borgerne kan se, hvad der foregår, og hvad der er ansøgt om. Og jeg ved, at virksomheden bag de her biogasanlæg er villige til at tage bekymrede borgere med på busture, hvor de kan se nogle af de anlæg, der allerede er i Danmark, siger Mikael Smed.


Nyhedsoverblik