Gods og landbrug får strakspåbud efter alvorlige høstulykker

Arbejdstilsynet har udstedt to strakspåbud efter sidste uges ulykker, hvor to landmænd kom alvorligt til skade.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sidste uge blev to landmænd ramt af alvorlige høstulykker, hvor de fik benene alvorligt beskadiget i forbindelse med en mejetærsker.

Nu har Arbejdstilsynet i begge tilfælde udstedt strakspåbud på grund af mangelfuld sikkerhed. Det skriver Landbrugsavisen.

Onsdag aften i sidste uge fik en 21-årig landmand, ansat af et gods på Lolland, ved Slemminge syd for Sakskøbing sine ben i klemme i mejetærskerens korntank, fordi mejetærskerpiloten ifølge politiet ved en fejl startede sneglen. Han blev fløjet med lægehelikopter til Odense Universitetshospital. 

mejetærsker
Læs også
21-årig fik ben i klemme i mejetærsker: Fløjet væk i lægehelikopter
mejetærsker
Læs også
21-årig fik ben i klemme i mejetærsker: Fløjet væk i lægehelikopter

Den 21-årige overlevede sine kvæstelser.

- Vi har udstedt strakspåbud om manglende afskærmning på maskinen, ligesom der er udstedt påbud mod, at medarbejderen har opholdt sig i tanken, mens maskinen var i drift, siger vagthavende tilsynschef Jacob Buch, Arbejdstilsynet, til Landbrugsavisen.

La fastklemt i en time

Den anden ulykke skete dagen efter i Sneslev nær Fuglebjerg ved Næstved. Her fik en 31-årig mand benet i klemme i indkøringstromlen under arbejdet med at frigøre frøgræs, som var kommet i klemme i skærebordet.

Mandens fod satte sig pludselig fast i mejetærskeren, hvor han lå fastklemt i mindst en time, inden beredskabet fik ham fri igen. 

ulykke.jpg
Læs også
Lå fastklemt i mindst en time: Landmand alvorligt kvæstet i mejetærskerulykke
ulykke.jpg
Læs også
Lå fastklemt i mindst en time: Landmand alvorligt kvæstet i mejetærskerulykke

- Virksomheden påbydes at sikre, at mejetærsker er standset og på effektiv måde sikret mod igangsætning under arbejdet med at fjerne sammenpakket frøgræs fra mejetærskerens skærebord, således at arbejdet kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, oplyser tilsynschefen.

Den 31-årige blev ligeledes fløjet med lægehelikopter til Odense Universitetshospital, hvor han blevbehandlet.

Strakspåbud

En virksomhed kan få et strakspåbud, hvis der er tale om et alvorligt arbejdsmiljøproblem. Et strakspåbud indebærer, at fejlen skal udbedres med det samme.


Kilde: Landbrugsavisen

Nyhedsoverblik