15 år siden: Kan du huske Danmarks værste strømnedbrud?

Tirsdag den 23. september 2003 blev hele vores region ramt af et langvarigt strømsvigt. Vi genfortæller historien om den dagen, hvor vi alle måtte klare os uden strøm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først flimrede lyset i et splitsekund, og pc’ere gik i sort skærm og genstartede.

Få sekunder efter flimrede lyset igen. Og så blev hele den østlige del af Danmark og hele det sydlige Sverige knockoutet af det hidtil værste strømsvigt i moderne tid.

Søndag er det 15 år siden, at Danmark blev ramt af det store strømsvigt, der mørklagde hele Sjælland, Lolland-Falster og alle omkringliggende øer i op til ni timer.

Strømsvigtet viste alle, hvor afhængige vi er af strøm. Telefonnettet stod flere steder af – og alt fra lyskryds, tankstationer, maskiner på fabrikker, kasseapparater foruden naturligvis tognettet og alle internetlinjer gik i sort.

 

 

Babyer var i fare

I vores region blev alt påvirket, og mest alvorligt var det på Holbæk Sygehus, hvor nødstrømsanlægget ikke startede, som det skulle. Selvom de store dieselmotorer i hospitalets kælder kom i gang, så blev strømmen ikke fordelt til hospitalets afdelinger.

Det betød, at blandt andet de maskiner, der hjalp for tidligt fødte børn med at trække vejret, ikke virkede. Personalet måtte i 50 minutter bruge nødudstyr til at pumpe luft ned i babyernes lunger, indtil de mest kritiske områder igen fik strøm. Først efter halvanden time var sygehuset igen på normal drift.

- Vi måtte have personalet ind og stå ved de enkelte børn. Og var det fortsat, så måtte vi flytte børnene til andre hospitaler, fortalte Henrik Verder, der var overlæge på neonatalafdelingen på sygehuset kort efter til TV ØST.

Det var mest alvorligt for de mindste kuvøsebørn på hospitalet, der måtte have intensiv hjælp, indtil strømmen kom tilbage.

Det trak imidlertid ud. Hospitalets tekniske chef var i Jylland, og en tidligere chef måtte tilkaldes fra Ringsted for at løse problemet. Teorien om årsagen til svigtet var på dagen et relæ, der havde svigtet – derfor måtte han manuelt koble strømmen til nødstrømsanlægget på hospitalet.

Se herunder et klip fra dagen, hvor vi fortæller om situationen på Holbæk Sygehus.

 

Kraftværk fik store skader

At hele Østdanmark og den sydlige del af Sverige gik i sort skyldes, at der samtidig opstod en række fejl på transformerstationer og kraftværker – og at en række nødsystemer ikke virkede, fordi de blev renoveret.

Konkret blev det store nedbrud udløst af en svensk transformerstation, der stod af. Kort efter betød en lille fejl i en vandpumpe på et atomkraftværk, at det blev taget ud af drift – og det tvang en række svenske værker til at koble af nettet.

I en periode på 110 sekunder blev elforsyningen i både Østdanmark og Sydsverige stort set alene båret af Asnæsværket ved Kalundborg og Avedøreværket syd for København.

Læs mere om strømsvigtet

Du kan læse meget mere om strømsvigtet i den sammenfattende rapport fra Elkraft System, der kan findes på Energistyrelsens hjemmeside. Du kan finde rapporten her.

I de sjællandske huse flimrede lyset, mens de automatiske systemer på kraftværkerne kæmpede for at justere op for ydelsen, så de kunne møde det enorme pres.

Det kunne imidlertid slet ikke lade sig gøre – og situationen eskalerede hele tiden og nåede til sidst et destruktivt niveau.

Før værkerne nåede at koble ud, nåede belastningen således at forårsage store ødelæggelser. Især på Asnæsværket skete der ifølge en efterfølgende rapport fra Elkraft System ”alvorlige skader”. Det skete, da en maskintransformer i løbet af få sekunder blev ødelagt. Denne transformator måtte skiftes ud, før værket igen kunne producere på fuld styrke.

Alt var i sort

For de almindelige forbrugere var der ikke noget varsel ud over det flimrende lys og de genstartende pc’ere, før strømmen forsvandt.

Og havde man ikke et batteri i sin transistorradio eller en bilradio, så var der ingen måder at finde ud af, hvad der var sket.

I minutterne efter begyndte telefonerne at ringe på politiets alarmcentraler.

Alene på alarmcentralen i Slagelse kom der 160 opkald, før strømmen kom tilbage. Langt de fleste var fra borgere, der ville vide, hvorfor strømmen var væk.

- Folk kører pænt i trafikken, og trods de slukkede trafiklys er der ingen meldinger om uheld. Men at folk ringer til os for at få noget at vide, hvad de kan høre i radioen eller ved at ringe til deres elselskab, det er altså ikke i orden. De blokerer vores telefoner, sagde vicepolitikommissær Jørn Birch fra Slagelse Politi.

En del opkald til alarmcentralerne var dog mere alvorlige. En del borgere havde problemer med medicinsk udstyr som eksempelvis iltapparater, der ikke kunne klare sig uden strøm. De blev hentet med ambulance – og en del borgere måtte reddes ud af elevatorer, hvor de sad fanget.

 

Elselskaber prioriterede hårdt

Selvom situationen efter nedbruddet egentlig hurtigt var under kontrol, da alle forbrugere og elværker var taget ud af drift, så var det et omfattende og langvarigt arbejde at få strømmen tilbage til alle forbrugere.

- Vi er nødt til at koble et by eller landområde ind af gangen, efterhånden som kraftværkerne er klar til det. Hvis vi ikke gør det på den måde, så falder det hele ud igen, sagde Torben Glahr Nielsen, der var teknisk direktør i SEAS, til TV ØSTs rapporter, der talte med ham direkte i udsendelsen klokken 19.30.

Ved nedbruddet slukkede alle kraftværker og eksempelvis også vindmøllerne, og det var forskelligt, hvor lang tid de enkelte systemer skulle bruge på at tænde igen.

Først klokken 19.05 kom strømmen tilbage til hovedparten af vores region. Enkelte områder kunne dog først få strømmen tilbage igen kort før klokken 22.00 om aftenen, fortæller rapporten fra Elkraft System. Blandt de sidste steder til at få strømmen igen var Nykøbing Sjælland og Frederiksberg ved Sorø.

Se en reportage fra NVEs kontrolcentral i klippet herunder.

 

 

Medier blev også påvirket

Da strømmen forsvandt, skete det med et brag – rent bogstaveligt på Lolland Falsters Folketidendes trykkeri. Her stoppede maskinerne øjeblikkeligt, og krøllet avispapir blev kastet rundt i hele produktionshallen.

Kun 3.000 aviser var blevet trykt, da strømmen faldt ud – og resten af avisens abonnenter fik først deres tirsdagsavis om onsdagen.

 

Også på TV ØST havde vi store problemer på dagen.

Da strømmen røg, stod også alt det tekniske udstyr til at sende foruden naturligvis alle computere og studiet af. Det betød, at man måtte tænke særdeles kreativt for at kunne sende om aftenen.

Helt konkret blev en sendevogn tanket med lånt dieselolie kørt op til Falck i Holbæk, der havde et nødstrømsanlæg. Udsendelsen klokken 18.00 blev således sendt derfra via en satellitforbindelse til de få, der havde fået strømmen tilbage. Denne udsendelse er ikke bevaret i dag.

Kort efter klokken 18.00 kom strømmen dog tilbage til Vordingborg, og teknikerne arbejdede febrilsk for at få alt op at køre inden udsendelsen klokken 19.30. Det gik efter bedste beskub – men var ikke uden tekniske problemer.

Du kan se hele dagens 19.30-udsendelse herunder.

 

 


Nyhedsoverblik