14-årig efter ulykke: Cykelhjelm er vigtigere end pænt hår

14-årige Tobias Marius Nilsson er en af de mange teenagere, der i år er kommet til skade i trafikken. Nu opfordrer han alle til at huske hjelmen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis jeg ikke havde haft hjelm på, siger Tobias Marius Nilsson fra Ringsted.

I april kom han cyklende ned ad en bakke i høj fart, da en bilist overså sin vigepligt, og ramte hans forhjul.

- Jeg fløj op over kølerhjelmen og landede på den anden side af bilen, fortæller 14-årige Tobias Marius Nilsson. 

Med ulykken blev Tobias Marius Nilsson en del af den kedelige statistik, der viser, at teenagere er den gruppe, der oftest kommer til skade i trafikken. 

Reddet af cykelhjelmen

Tobias Marius Nilsson pådrog sig en hjernerystelse, hårde fysiske knubs og en ufrivillig pause fra yndlingssporten fodbold.

- Jeg spillede på et ret højt niveau, og jeg er stadig ikke tilbage på max, da jeg har problemer med lysken, siger han.

Men heldigvis tog hans cykelhjelm det værste slag i hovedet, så han slap med skrækken. Derfor opfordrer Tobias i dag alle andre til at huske hjelmen.

En mors mareridt

Tobias' mor, Line Nilsson, var på vej på arbejde, da hun fik opkaldet.

- Jeg sad i toget og har aldrig følt mig så indespærret. Jeg skulle bare ud og tilbage til Tobias. Jeg ville hellere føde ti børn og have opkald om alt muligt andet, end at få den besked, at min søn er blevet kørt over, siger hun.

Da hun kom tilbage til Ringsted, kunne hun imidlertid ånde lettet op.

- Man ved jo aldrig, om de beholder cykelhjelmen på, når de er kommet ud af døren. Man kan jo sige det til dem, men man kan jo ikke overvåge dem. Man er nød til at stole på, at de gør som aftalt. Men hold nu op, hvor er jeg lettet over, at han havde hjelm på, siger Line Nilsson.

quote Jeg synes, det er vigtigere at have et velfungerende hoved, end hår der sidder

Tobias Marius Nilsson, Ringsted

Selv om hovedet er intakt, går der stadig et stykke tid, før Tobias er tilbage på samme niveau som før på fodboldbanen.

- Det er han jo selvfølgelig selv ked af, og det kan jeg godt forstå. Sidste år blev han årets spiller, og lige nu kæmper han hårdt for at komme ovenpå. Men det er altså billigt sluppet, i stedet for at hans hoved havde set ud som hjelmen, siger Line Nilsson.

Uglet hår og høj musik

Men for en teenager kan det godt være en smule utjekket at køre med cykelhjelm, for de har jo brugt masser af tid på at sætte lokkerne.

- Ja, flere af mine venner syntes før i tiden, at det var irriterende, fordi det ødelægger håret. Og der var også nogen, der kørte rundt med mobiltelefoner og hørte musik, når de cyklede. Men efter jeg kom til skade, har de skiftet mening, siger Tobias Marius Nilsson.

Tobias har da også fået hele fodboldholdet og mange af hans klassekammerater til at køre med cykelhjelm.

Han har valgt at fortælle om ulykken i forbindelse med, at Rådet for Sikker Trafik i øjeblikket kører en kampagne målrettet teenagere, der som nævnt oftest er indblandet i trafikuheld.

- Jeg synes, det er vigtigere at have et velfungerende hoved, end hår der sidder. Og nu ved jeg, hvor galt det kan gå, så jeg kommer altid til at køre med cykelhjelm, siger Tobias Marius Nilsson.


Nyhedsoverblik