Fire børn og syv voksne smittet med MRSA på Næstved Sygehus

Podning af spædbørn på Næstved Sygehus har ført til, at der er fundet MRSA hos yderligere fire spædbørn. Desuden har syv forældre fået konstateret MRSA-bakterier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I sidste uge kom det frem, at tre spædbørn på Næstved Sygehus var blevet smittet med en MRSA-bakterie.

Og nu har sygehuset konstateret MRSA-bakterier hos yderligere fire spædbørn samt syv forældre, der alle har været indlagt på Neonatalafdelingen, som blandt andet behandler for tidligt fødte babyer og spædbørn med sygdomme. 

Det bekræfter Region Sjælland over for TV ØST.

De nye tilfælde af smitten blev konstateret, efter sygehuset iværksatte podning på alle de nyfødte børn. De seneste tilfælde af børn og voksne er alle raske, og der er tale om børn, som alle var udskrevet eller er blevet udskrevet fra Neonatalafdelingen.

quote Den type MRSA, som vi har fundet, kan behandles med antibiotika og kan fjernes helt fra spædbarnet igen

Vagn Bach, sygehusdirektør på Næstved Sygehus

Sygehusdirektør Vagn Bach understreger i et skrifteligt svar til TV ØST, at det kun er i meget sjældne tilfælde, at MRSA giver infektion hos nyfødte.

- Vi ved endnu ikke med sikkerhed, om alle de positivt testede børn og forældre bærer MRSA-bakterier af samme type. Men den type MRSA, som vi har fundet, kan behandles med antibiotika og kan fjernes helt fra spædbarnet igen. Men i de fleste tilfælde er en behandling ikke nødvendig, da MRSA-bakterien bliver udryddet af andre bakterier, udtaler Vagn Bach.

Sygehusdirektøren gjorde det fredag klart, at der ikke er tale om samme bakterie, som man ser hos svin. Derfor er den heller ikke lige så ufølsom over for antibiotikabehandling.

148 venter på at blive undersøgt

I alt er 128 børn, forældre, pårørende og ansatte på nuværende tidspunkt blevet undersøgt for MRSA-bakterien. 148 personer venter stadig på at blive undersøgt for bakterien.

Der er ifølge Region Sjælland på nuværende ikke noget sundhedspersonale, som er blevet testet positive.

Læs også
Nybagt mor om MRSA: Det var som et fængsel at være i isolation
Læs også
Nybagt mor om MRSA: Det var som et fængsel at være i isolation

Sygehuset understreger endnu engang, at der ikke tale om den samme MRSA-bakterie, som man kender fra svin, og at den altså godt kan behandles med antibiotika.

Sygehusdirektør: Vi gør alt for at kortlægge smittekilder

Det er ikke første gang, at en neonatalafdeling får konstateret MRSA i Danmark.

- Vi tager situationen alvorligt, og gør alt vi kan for at kortlægge smittekilder hurtigst muligt. Men vi vil også understrege, at MRSA-bakterien kun i meget sjældne tilfælde giver infektion, udtaler Vagn Bach.

Afdelingen på Næstved Sygehus informerer forældre om fundet, hvis deres børn eller de selv er positive med MRSA. Herefter tager regionens MRSA-sygeplejersker kontakt til familierne og følger op på det videre forløb.

Neonatalafdeling er lukket

Neonatalafdelingen på Næstved Sygehus lukkede ned, da det kom frem, at der var MRSA i omløb. Og det vil den blive ved med at være, indtil smitterisikoen er væk.

- Vi skal lige være sikre på, at der ikke er yderligere smitte, og så skal vi have undersøgt den fundne bakterie, sagde sygehusdirektør Vagn Bach, da nyheden om smitten kom ud fredag.

Fødeafdeling ikke berørt af MRSA

Selve fødselsafsnittet på Næstved Sygehus er ikke berørt af situationen.

- Fødselsafsnittet bliver løbende overvåget og kontrolleret. Så man kan trygt og roligt stadig føde på Næstved Sygehus, udtaler Vagn Bach.

Om MRSA

Hvad står MRSA for?
  • MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus. På dansk betyder det methicilinresistente stafylokokker. Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka 50 procent af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker f.eks. i næsen eller på huden.
     
  • Det særlige ved MRSA er, at de er en type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker. Blandt andet er de resistente overfor methicillin, der er i slægt med almindeligt penicillin.

Hvem er MRSA farlig for?
  • MRSA er primært farlig for personer, der i forvejen er svækkede. Det kan blandt andet være personer, der i forvejen har et svækket immunforsvar. Hvis svækkede personer bliver smittet med MRSA, kan det betyde, at det for eksempel kan være svært at slå en lungebetændelse ned med antibiotika.
     
  • Raske personer, der bliver smittet med MRSA, vil ofte slet ikke selv opdage, at de er smittet.

Kan MRSA behandles?
  • Ja, men problemet er, at infektionerne er vanskeligere at behandle end infektioner med almindelige stafylokokker og kræver behandling med meget specielle antibiotika.
 
Er MRSA farligt?
  • En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA, men bakterien kan af og til medføre generende betændelser, som for eksempel bylder og børnesår. Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige infektioner.
     
  • Raske personer kan i sjældne tilfælde blive alvorligt syge for eksempel i forbindelse med en operation, og nogle gange også uden kendt årsag. I den sammenhæng adskiller MRSA sig ikke fra almindelige stafylokokker.
     
 Kilde: Sundhedsstyrelsen
Næstved Sygehus
Læs også
Overlæge advarer - hold øje med sår og bylder på dit barn
Næstved Sygehus
Læs også
Overlæge advarer - hold øje med sår og bylder på dit barn

 


Nyhedsoverblik