100 ting at se: Forfatter har finkæmmet egn for gemte seværdigheder

Forfatter Jacob Topsøe har skrevet en bog, der hedder 100 ting at se på Midtsjælland.

Midtsjælland gemmer på et væld af oplevelser. I hvert fald 100 af dem, hvis man spørger forfatter Jacob Topsøe.

Der er 100 ting at se på Midtsjælland.

I hvert fald hvis man skal tro på forfatteren Jacob Topsøe. Han har nemlig skrevet bogen 100 ting at se på Midtsjælland.

Gennem seks år har han finkæmmet egnen for steder, der kan kaldes for godt gemt.

Ideen udsprang egentlig af, at jeg godt ville sætte fokus på nogle meget mærkelige steder

Jacob Topsøe, forfatter

- Altså de steder, som ikke er kendte og ikke er attraktioner, som man ikke skal have en adgangsbillet for at komme til, men er sjove at opdage, hvor man kan finde detaljer, som man aldrig har hørt om, siger forfatteren.

Hjælp til selvhjælp

Et af stederne, som Jacob Topsøe har taget med i sin bog, er haven – eller rettere den gamle park ved Skjoldnæsholm. Den blev anlagt for 300 år siden. Og siden ældet med ynde. 

Læs også Turisterne er vilde med Vestsjælland: Sorø er højdespringer

- Det er betagende at se det spil, der er mellem den oprindelige tanke og tidens tand, som har taget godt ved i de her træer, siger Jacob Topsøe.

Med bogen i hånden får man hjælp til at finde endnu mere af det, der gemmer sig rundt omkring. Man taber sig nok et par kilo, hvis man følger alle bogens tips og gå-anbefalinger, men motion er nu ikke bogens egentlige formål. Den er nærmere en slags "hjælp til selvhjælp for nysgerrige turister og hjemmefødninge".

- Ideen udsprang egentlig af, at jeg godt ville sætte fokus på nogle meget mærkelige steder. Og så er det endt med en bog, som både har de små seværdigheder, men også de store. Kirkerne og de berømte fortidsminder, sådan så der både er noget til dem, der ved noget om Midtsjælland i forvejen og dem, som ikke har besøgt stedet, siger han. 

Læs også Ringsted Outlet har rekordhøjt overskud

En blanding af natur og kultur

Men det er ikke kun natur og fortidsminder, der fylder siderne i bogen. Springer man til side 81 og 82 i bogen, så anbefaler han en tur til … Ringsted Outlet.

- Det er en af de nyeste seværdigheder, jeg har med i bogen, siger Jacob Topsøe.

Det er nytænkningen af handelspladsen, der fascinerer forfatteren, og det gælder for den tur som de øvrige 99, at man ikke behøver at være enig i forfatterens valg.

- Det er mit bud på, hvad der er interessant at se. Og hvis man kommer et sted hen, så kan jeg også godt finde på at sige, at det har sted ser mærkeligt ud eller der er noget underligt ved det, så kan læseren jo vurdere om han eller hun er enig, siger Jacob Topsøe.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App