10 år efter kommunalreformen: Sorø Kommune har jobfremgang

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er Sorø Kommune den eneste i vores region, der har haft vækst i beskæftigelsen siden 2008.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunalreformen trådte i kraft i år 2007. Her blev landets 271 kommuner lagt sammen til 98 større kommuner. Og med reformen var der en række målsætninger for de nye kommuner.

En af målsætningerne fra "Det nye Danmark" var: 

- Regeringen ønsker en erhvervsindsats, der skaber grundlaget for vækst og udvikling i alle dele af landet. Ansvaret for udviklingen af de lokale erhvervsvilkår forankres i kommunerne i samarbejde med det lokale erhvervsliv.

Med det menes der, at kommunerne skulle stå stærkt i forhold til vækst og beskæftigelse.

quote Lige akkurat Sorø Kommune klarer sig lidt bedre

Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Kun én kommune leverer

Men det har vist sig, at kommunerne i vores region ikke lever op til de forventninger. Faktisk er det kun én kommune i TV ØSTs sendeområdet, som har fremgang i beskæftigelsen.

Og det er Sorø Kommune. 

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der har udarbejdet en analyse for væksten i landets kommuner siden 2008, er Sorø Kommune ret godt med.

- Region Sjælland har været rigtig hårdt ramt af krisen, og som følge heraf ligger beskæftigelse mange steder markant under, hvad vi så før krisen. Men lige akkurat Sorø Kommune klarer sig lidt bedre, siger Erik Bjørsted, cheføkonom i AE.

Sorø Kommune er således steget med 2,8 procent i beskæftigelsen i det private. Og de har en stigning på 0,6 procent offentligt ansatte.

quote Vi har arbejdet meget intenst på at forbedre rammevilkårene for erhvervslive

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune

Tre gode grunde

Ifølge centerdirektøren i Hørkram Foodservice A/S, som ligger placeret i Sorø, så er der tre særlige grunde til, at de finder kommunen attraktiv.

- Specielt at de er effektive, hurtige, og det er let at komme til i sagsbehandlingen. Så er der selvfølgelig også deres evne til at skabe beboelse. Hvor vi førhen har haft lidt svært ved at tiltrække medarbejdere, fordi det var sværere at finde et sted at bo i Sorø, så har de arbejdet meget med den del nu. Og så er det er jo ingen hemmelighed, at dækningsafgiften er afskaffet i Sorø, hvilket vi som virksomhed jo er meget glade for, siger centerdirektør Claus Bredvig.

Derfor har virksomheden også valgt at udvide med flere tusinde kvadratmeter og 200 medarbejdere i Sorø, i stedet for at flytte til en logistisk bedre beliggende lokation.

- Vi kunne sagtens som virksomhed vælge at lægge det hele eller noget af virksomheden et andet sted rent logistisk. Men den sagsbehandlingstid og den effektivitet, vi har oplevet de seneste år fra kommunen, har betydet, at vi siger: Vi ligger rigtig godt her, lyder det fra Claus Bredvig.

Borgmester: Vi har arbejdet intenst

quote Men den sagsbehandlingstid og den effektivitet, vi har oplevet de seneste år fra kommunen, har betydet, at vi siger: Vi ligger rigtig godt her.

Claus Bredvig, centerdirektør i Hørkram Foodservice A/S

Borgmester i Sorø Kommune, Gert Jørgensen (K), er glad for, at Sorø kan fremhæves som det positive eksempel. Men han mener også, at det bør være sådan, efter de tiltag kommunen har gjort for et bedre erhvervsklima.

- Vi har arbejdet meget intenst på at forbedre rammevilkårene for erhvervslivet. Vi har sænket afgifterne, vi har fjernet skatterne, vi har hurtige sagsbehandlingstider, og så har vi en god og konstruktiv dialog med virksomheder gennem hele året, siger borgmester Gert Jørgensen.

Sorø Kommune udmærker sig ikke kun i AE's rapport, hvor de havner på en 10. plads over de mest vækstende kommuner inden for beskæftigelsen siden 2008.

De topper også Dansk Industris liste over mest erhvervsvenlige kommuner på Sjælland. Derfor kommer det heller ikke helt som et chok for den konservative borgmester, at de klarer sig godt.

- Mit indtryk er, at det går rigtig godt for erhvervslivet i Sorø Kommune. Helt sikkert, siger Gert Jørgensen.


Nyhedsoverblik