I køkkenet på Bostedet Brommeparken står Dorte Sørensen og snitter bladselleri.
Hun hjælper institutionens kok, Claus Bruun-Hansen, med at lave dagens aftensmad til de andre beboere.
Siden Dorte Sørensen var tre måneder gammel, har hun haft epilepsi.
Der er mange kognitive fordele for beboerne ved at være med i køkkenet.
En mislykket operation i 2006 førte til tre yderligere operationer, der efterlod hende lige så ramt af sygdommen som tidligere.
- Det var hårdt efter alle de reoperationer, for man skulle også acceptere, at det ikke blev bedre, og det var svært, siger hun.
Derefter flyttede hun ind på Brommeparken nord for Sorø. Her var hun overrasket over, at det ikke var muligt at vælge menuen på hendes egen fødselsdag.
Som TV2 ØST tidligere har skrevet, blev det startskuddet til, at institutionen ansatte kokken Claus Bruun-Hansen til at lave mad til beboerne, men også som en form for pædagogisk medarbejder, der skulle aktivere beboerne i madlavningen.
- Da Dorte Sørensen påpegede det, tænkte jeg, at det ikke kan være rigtigt, at vi ikke kan tilbyde vores borgere det, de gerne vil have, på deres fødselsdag, mindes institutionsleder Linda Fischer.
Beboerne deltager i madlavning
Det betyder, at Dorte Sørensen og de andre beboere nu er med til at vælge retterne, deltage i indkøb og madlavning.
- Vi er med til at lave mad, og vi kan gå og dufte til det hele dagen. Og når man så får det direkte fra gryderne og ovnene, så er det noget af det bedste, og det smager fantastisk godt, siger hun.
Beboerne udvikler sig også af, at de kan hjælpe til køkkenet, vurderer Linda Fischer.
- Der er mange kognitive fordele for beboerne ved at være med i køkkenet. De bruger og udvikler hjernen. Sanser bliver stimuleret. Det er med til at holde hjernen i gang og holde deres aktivitetsniveau oppe, siger institutionslederen.
Dorte Sørensen mener også, madlavningen har en god indflydelse på hendes sygdom.
- Det gør noget for min epilepsi. Man holder sig lidt i gang, siger hun.
Maden skaber god stemning
I køkkenet på Brommeparken nyder kokken Claus Bruun-Hansen også at kunne involvere beboerne.
- Det er hyggeligt. Det er rart at kunne bruge sit fag på en anden måde - jeg har løbet rundt på restauranterne i mange år. Her er vi sammen om det. Jeg sørger for at levere sund kost, men også nogle retter, som beboerne har lyst til. Det skaber god stemning, siger han.
Claus Bruun-Hansen og Dorte Sørensen står stadig i køkkenet på Brommeparken.
Her er middagen snart ved at være færdigtilberedt. Dagens ret er spaghetti bolognese.
- Så når man er færdig, kan man være sikker på, at det er noget, man kan lide, for man har valgt sin livret, siger hun og tilføjer:
- Men nu har vi haft mange uger, så det er svært at blive ved med at finde en livret, fordi man kan ikke blive ved med at spise det samme.
Men der er ingen tvivl om, hvad hun skal have at spise på sin næste fødselsdag.
- Bøf stroganoff - det er min livret, siger hun.