Robotstøvsuger skal spare kommune for millioner: - Nu må det være slut

Ifølge borgmester er beslutningen blevet taget, fordi man kommer til at mangle arbejdskraft i fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kan robotstøvsugere og robotgulvvaskere få en kommunal kassebeholdning til at vokse?

Svaret er ja.

I hvert fald hvis spørgsmålet rettes mod Slagelse Kommune.

Torsdag kunne et bredt politisk flertal nemlig løfte sløret for kommunens budgetplan for 2024-2027 på et kommunalt pressemøde.

En plan, der blandt andet går ud på at spare millioner ved at lade robotter tage over for støvsugning på ældreområdet.

quote Princippet i, at man får hjælpemidler til det manuelle arbejde, er jo godt nok. Men hvem skal tømme støvsugeren? Hvem skal komme vand på robotgulvvaskeren?

Jørn-Ole Didriksen, formand, Ældre Sagen Slagelse

Det betyder, at ældre, der visiteres til personlige pleje, skal anskaffe robotstøvsugere og robotgulvvaskere, så hjemmehjælperen slipper for at svinge støvsugeren og moppen under deres besøg.

- Hvem skal tømme støvsugeren?

Ældre Sagen mener ikke, at den løsning er så enkel.

Teknologien kan nemlig medføre praktiske opgaver, som mennesker af en vis alder ikke kan varetage, mener Jørn-Ole Didriksen, formand for Ældre Sagen i Slagelse.

Formand for Ældre Sagen i Slagelse, Jørn-Ole Didriksen, er godt træt af at se ældreområdet fremgå af kommunens spareplaner.
Formand for Ældre Sagen i Slagelse, Jørn-Ole Didriksen, er godt træt af at se ældreområdet fremgå af kommunens spareplaner. Foto: Jørn-Ole Didriksen - privat

- Princippet i, at man får hjælpemidler til det manuelle arbejde, er jo godt nok. Men hvem skal tømme støvsugeren? Hvem skal komme vand på robotgulvvaskeren?, spørger han.

- Der er jo mange af de mennesker, som sidder ude på vores plejehjem, som ikke kan håndtere den opgave.

Mangel på hænder

Med tiltaget kan Slagelse Kommune spare knap tre millioner i 2024. I 2024 og frem vil samme tal lyde på lidt under fire millioner, fremgår det af forliget.

Ifølge Knud Vincents (V), borgmester i Slagelse Kommune, kommer tiltaget af, at man kommer til at opleve mangel på arbejdskraft.

- Uanset hvor mange midler, jeg har fået stillet til rådighed, kan jeg ikke skaffe hænder nok i fremtiden, fortæller han til TV2 ØST.

Ifølge Slagelse Kommunes borgmester, Knud Vincents (V), skyldes tiltaget, at man vil mangle arbejdskraft i fremtiden.
Ifølge Slagelse Kommunes borgmester, Knud Vincents (V), skyldes tiltaget, at man vil mangle arbejdskraft i fremtiden. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Derudover vil kommunen foretage enkelte vurderinger af, hvilke ældre fra området der har brug for hjælp med rengøringsudstyret, lyder det.

- Inden vi fratager nogen noget, vil vi give mulighed for at se på, hvad der er behov for individuelt. I den vurdering ligger, om man har brug for hjælp til at vedligeholde teknologien, siger Knud Vincents.

Forkert sted at spare

De samlede besparelser på ældreområdet vil ifølge budgetforliget i alt give kommunen 12 millioner kroner at råde over, når kalenderen viser 2027.

Men rengøringen er ikke den eneste besparelse på ældreområdet.

Der vil også blive sparet på ældres praktiske hjælp til tøjvask og reduceres på den personlige pleje generelt.

Det vil betyde besparelser på henholdsvis 660.000 og 3,1 millioner kroner.

quote Men Jørn-Ole Didriksen tager jo et enkelt område ud og isolerer det. Jeg har en hel kommune, der skal hænge sammen

Knud Vincents (V), borgmester, Slagelse Kommune

Ældreområdet burde dog slet ikke have været i forligets indholdsfortegnelse i første omgang, mener Jørn-Ole Didriksen.

- Nu må det være slut med at udsætte vores ældre og sårbare mennesker for yderligere besparelser, siger han og tilføjer:

- Vores ældre medborgere har jo gennem et langt arbejdsliv bygget vores samfund op. Derfor er det vel lidt urimeligt, at man faktisk går hen og straffer dem med nogle forskellige nedgange i services.

Har det svært med beslutning

Den tankegang kan Knud Vincents godt sætte sig ind i.

Alligevel handler det om at tage, hvad man kan få, når en kommunal budgetplan skal udarbejdes, fortæller han.

Læs også
Pårørende rejser kritik af plejehjem på Stevns: - Jeg blev så ked af det og gal
Læs også
Pårørende rejser kritik af plejehjem på Stevns: - Jeg blev så ked af det og gal


- Jeg har det rigtig, rigtig svært med at tage sådanne beslutninger, uanset om det er på ældre-, børn og unge- eller handicapområdet, siger han og tilføjer:

- Men Jørn-Ole Didriksen tager jo et enkelt område ud og isolerer det. Jeg har en hel kommune, der skal hænge sammen. Omtrent 4,2 milliarder af vores i alt seks milliarder må bruges på service. Og de skal jo tages et eller andet sted.

Læs også
Bred enighed om Region Sjællands 2024-budget
Læs også
Bred enighed om Region Sjællands 2024-budget

Knud Vincents understreger desuden over for TV2 ØST, at det kun er rengøringshjælp, kommunen vil skære på, og at personlig pleje af anden slags vil foregå som normalt.

Bag budgetplanen står SF, Nye Borgerlige, Venstre, Radikale Venstre og Konservative.

Budgetforslaget udgjorde oprindeligt besparelser på i alt 113 millioner, men politikerne er sidenhen blevet enige om, at 83 millioner vil være tilstrækkeligt, fortalte kommunen på torsdagens pressemøde.


Nyhedsoverblik