Borgere søger professionel hjælp mod kommuner

Antallet af borgere, der allierer sig med en privat socialrådgiver, er steget markant de seneste fem år. Det er især til hjælp i systemsager mod kommmunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To gange på et halvt år har Marianne Prusse kæmpet med Holbæk Kommune.

Uhyggeligt og bureaukratisk
Stærke smerter sendte hende på sygedagpenge. Og da hun i december 2011 havde brug for at få perioden forlænget, nægtede kommunen. Marianne Prüsse skulle i stedet tvinges gennem en risikabel operation for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. I første omgang følte hun sig magtesløs over for systemet.

- Man er jo panisk. Det er uhyggeligt, og det er så bureaukratisk. Der er så mange ting, man skal forholde sig til, siger Marianne Prüsse.

Men så fandt hun lidt tilfældigt den selvstændige socialrådgiver Ricky Magnussen på nettet. Derfra tog tingene fart.

- Det var dybt ulovligt, det kommunen havde gang i. Så kort efter jeg havde talt med dem, vendte de på en tallerken og besluttede sig for, at selvfølgelig skulle Mariannes sygedagpenge forlænges, forklarer Ricky Magnussen.

Vælter sig i sager
Ifølge Dansk Socialrådgiverforening benytter flere og flere sig af private socialrådgivere. Den tendens har Ricky Magnussen også mærket.

- Siden december sidste år, hvor jeg i det små startede op, der har jeg haft over 400 sager i næsten alle kommuner i Danmark, fortæller Ricky Magnussen.

Opfordrer til bisidder

Holbæk Kommune ønsker ikke at kommentere konkret på Marianne Prüsses sag. Men erkender tilnærmelsesvis problemet.

- Det er ikke rimeligt, og det er heller ikke nødvendigt, at man skal ud og bruge penge på en professionel bisidder, men vi opfordrer gerne borgere til, hvis de har lyst at tage en bisidder med, da nogle ting så vil blive bedre belyst, siger Kenny Jensbo (LA), formand for Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget i Holbæk Kommune.

Rystet over forløbet

Selvom Marianne Prüsses sag endte godt, så er hun rystet over forløbet.

- At man skal ty til en privat rådgiver for at blive hørt, det synes jeg virkelig, virkelig er trist.

Marianne Prüsse fik i foråret 2012 tilkendt førtidspension. Det skete også med hjælp fra Ricky Magnussen. 


Nyhedsoverblik