Tredje sæson med ørnepar som tv-stjerner

Nu går startskuddet til -Ørnereden - sæson 3'. Dansk Ornitologisk Forening blænder op for ny sæson af reality-tv på redekanten på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nu bliver der blændet op for tredje sæson af et stykke fascinerende reality-tv fra naturens verden - 'Ørnereden 3'. De kommende måneder kan netbrugere på tætteste hold følge livet i en havørnerede på Lolland via det web-kamera, som Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har sat op i et træ 16 meter over jorden. Træet står i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland.

Der bliver dog hverken partnerbytte eller erotiske øvelser for åben skærm, for dels er de store rovfugle monogame, dels har de overstået lagengymnastikken for i år. Det har resulteret i to æg i reden ligesom sidste år, hvor parret fik begge unger på vingerne.

225.000 brugere sidste år

Til gengæld kan man se ørneparret ruge på æggene og passe omhyggeligt på de dunede unger, når de bryder ud af skallen. Man kan se forældrene komme hjem med blishøns eller hornfisk og fodre de sultne unger, som vokser sig store på rekordtid.

I 2014 klikkede 225.000 brugere sig ind på DOF's to redekameraer på henholdsvis havørn og stor hornugle - en stigning på 25 procent i forhold til premiereåret 2013.

Bestanden på vej op

Kim Skelmose, leder af DOF's Projekt Ørn, glæder sig over den store seer-interesse for de mægtige fugle.

- Danmark er igen ved at huse en god bestand af vores største rovfugl, takket være fredning og stop for giftdrab og nedskydning. Vi er stolte over at give danskerne mulighed for at se med og lære om, hvordan havørnenes familieliv foregår, siger han.

Et større kendskab til havørn og kongeørn kan være med til at styrke bevarelsen af de store rovfugle i Danmark, mener Kim Skelmose.

- Sidste sæson kunne vi blandt andet lære, at havørnen ikke er en trussel mod fasaner, som mange mener. Vi så ørnene æde mange hornfisk, blishøns og ådsler samt en gråand og en hare i ny og næ, siger projektlederen.

83 unger sidste år

Havørnen genindvandrede til Danmark i 1996, og siden er bestanden vokset støt. Af de 61 danske havørnepar, der havde rede, fik 46 par sidste år rekordmange unger på vingerne - nemlig 83 unger.

Ørne-tv kan ses her.

/ritzau/


Nyhedsoverblik