Tidligere ansatte undsiger socialchef

Det er sket mange gange, at multihandicappede beboere er blevet efterladt med rensepinde i munden på Tornhøj. Det fortæller tidligere medarbejdere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Annie Coroneos var lodret uenig med Holbæk Kommunes socialchef, da han i går kommenterede et dødsfald på bostedet Tornhøj i Jyderup.

- Min reaktion var, at det er løgn, hvad han siger.

Hun og fire andre tidligere medarbejdere, som stod frem i går, fastholder at flere beboere, som ikke kunne bruge deres arme, blev efterladt med mundrensepinde i munden.

- Jeg har observeret flere gange, at jeg er kommet ind og der har ligget borgere med en i munden uden opsyn, og det må bare ikke ske, siger Annie Coroneos fra Skælskør.

TV2 ØST fortalte i går, at 36-årige Silas Adolfsen for to år siden mistede livet, efter at fire mundrensepinde havde stoppet hans tyndtarm. Den multihandicappede beboer på Tornhøj var lam i både arme og ben, og han kunne ikke selv have putte dem ind i munden.

Fem tidligere medarbejdere fortalte i indslaget, at det ikke var unormalt at lade beboerne have mundrensepinde - også kaldet swaps - i munden uden at holde opsyn, og at de flere gange selv har hevet glemte mundrensepinde op af halsen på forskellige beboere, men socialchef Jan Christensen afviste, at de blev brugt på den måde.

- Det er jo rigtigt nok, at hvis man ikke selv har armfunktion, så kan man ikke selv håndtere dem. Derfor var det heller ikke sådan, at en borger, der ikke kunne håndtere det, blev efterladt med de her swaps, sagde han.

Det er den udtalelse, som de tidligere medarbejdere i dag ryster på hovedet af.

- Det er jo tydeligt at høre på ham, at han ikke kender beboerne. Der er ikke nogen af de beboere, der bruger de rensepinde, der har motorik til selv at tage dem ud og ind af munden. Hvis de havde haft motorikken, havde det ikke været nødvendigt, siger Annie Coroneos.

I dag skriver socialchef i Holbæk Kommune Jan Christensen til os:

"Da Silas var død, meldte vi sagen til politiet, tilsynet og embedslægen. Vi undersøgte selvfølgelig også selv, så godt vi kunne, hvad der kunne være sket. Det, den dengang nye ledelse fik at vide fra medarbejderne var, at netop Silas aldrig blev siddende alene med en swap i munden. Det var kun beboere, der ikke kunne komme til skade ved det, som fik lov til det. At nogen åbenbart siger noget andet i dag, undrer mig en del. Derfor er jeg ekstra glad for, at politiet nu vil genoptage sagen."


Nyhedsoverblik