Sundhedstjek gør os syge

Vi bombarderes med tilbud om at få styr på sundheden. Tjek dit blodtryk, tjek dine modermærker, tjek dit kolesteroltal. Men ifølge flere læger, TV2 Øst har talt med, er de mange sundhedsundersøgelser af raske mennesker med til at gøre os syge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der er ingen undersøgelser, der viser, at vi får det bedre af at blive undersøgt over det hele. Tværtimod er der en del undersøgelser, både nordiske og internationale, der viser, at det har skadelige effekter, når vi måler en hel masse på helt raske mennesker. Hvis vi leder længe nok, er vi alle syge, siger John Brodersen, der er læge og lektor i Almen Medicin ved Københavns Universitet.

Tilbud om gratis sundhedstjek fører ifølge John Brodersen til overmedicinering af raske mennesker og en god portion utryghed hos borgerne. - Vi overbehandler, og det er ikke uden omkostninger, hverken økonomisk, fysisk eller psykisk. Helt raske mennesker kommer til at lide af svimmelhed, kvalme, impotens på grund af overmedicinering. Dertil kommer al den utryghed, man spreder hos en masse mennesker, der i virkeligheden ikke er syge, siger John Brodersen.

Hans Ibsen, der er professor ved Holbæk sygehus, og en af de personer, der støtter verdensblodtryksdagen torsdag d. 10. maj, er ikke enig. - Jeg mener, at når man f.eks. laver en kampagne, der drejer sig om, at folk skal kende sit blodtryk, så er det vigtigt. Vi kender kun halvdelen af alle dem, der har for højt blodtryk og halvdelen af dem, vi kender, får ikke behandling. Så det giver god mening af lave en kampagne, der opfordrer folk til at få målt sit blodtryk, siger han i dag til TV2 Øst.


Nyhedsoverblik