Stadig påvirket af forurening

18 år efter miljø-skandalen med Dansk Kabelskrot i Grænge på Lolland, ligger den dramatiske forureningssag stadig tungt i tankerne hos flere af byens beboere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I starten af halvfemserne Dansk Kabelskrot knuste brugte kabler om til genbrugsmaterialer og efterlod mange ton farligt og blyholdigt affald i store bunker. Naboerne indåndede i flere år giftstofferne fra virksomheden, og staten måtte senere fjerne store mængder forurenet jord fra beboernes haver.

Stine Nordstrøm er i dag 20 år gammel, men da forureningen var på sit højeste, var kun 2 år. Da fandt lægerne ud af, at hendes blodårer var flydt med bly.

- At man kunne få så meget forurening bare som lille pige, det er ikke rart at tænke på. Og at det så kan påvirke mig så lang tid bagefter, det er meget bekymrende, siger Stine Nordstrøm.

Selvom det nu er 18 år siden, ligger den dramatiske forureningssag stadig dybt i tankerne hos flere tilbageværende beboere i den lille by

- Det er i hverdagen, det kan slet ikke undgås, siger Lars Nordstrøm, der er far til Stine.

Datteren Stine Nordstrøm er især bekymret for, om forureningen har påvirket muligheden for at få børn. Derfor har hun ikke fået taget en test af lægerne, siden hun gik til kontrol som helt lille

- Det er skræmmende at tænke på, at den måske kan vise, at jeg ikke kan få børn, og når jeg så brændende ønsker mig et barn i fremtiden, ville det være meget kedeligt, siger hun

I dag er sagen afsluttet, men Stine Nordstrøm har mærket bivirkningerne. Bl.a. har hun gennem hele sin skoletid haft en lettere grad af indlæringsvanskeligheder - ofte set bivirkning ved for meget bly i kroppen.

Dansk Kabelskrot blev lukket og ejeren John Madsen slap med en større bøde. Efterfølgende blev flere haver i den lille by gravet op og renset på amtets regning. En af dem er Kate Corneliussens, hun er nu bekymret for om forureningen er helt væk.

- Det er jo ikke til at vide om det måske siver ned og ødelægger vores grundvand, siger hun.


Nyhedsoverblik