Sjælland går glip af nethandel

Region Sjælland halter bagefter, når det kommer til handel på internettet. Her er antallet af netbutikker nemlig langt færre end i resten af landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi handler på nettet som aldrig før, men i Region Sjælland går de erhvervsdrivende glip af omsætningen fra nethandlerne. Her er nemlig langt færre netbutikker end i resten af landet, fortæller DR Sjælland.

Yvonne Danielsen er undtagelsen, der bekræfter reglen. Hun har netop åbnet en interiør-nethandel fra sit hjem på Møn.

- Det er dejligt at kunne sidde herhjemme og ikke skulle køre et andet sted hen for at komme på arbejde, siger hun til DR P4 Sjælland.

Men ellers er netbutikker på Lolland, Falster og Sjælland udenfor København en sjældenhed. Faktisk er der tre gange så mange netbutikker på landsplan i forhold til Region Sjælland, når man tager højde for befolkningstallet. Det viser beregninger, som DR Sjælland har foretaget baggrund af tal fra Foreningen af Danske Internethandlende og Danmarks Statistik.

- Det overrasker mig, for pakken kommer jo lige hurtigt frem, om den skal her fra Møn til Nordjylland eller lidt længere ned ad gaden, siger Yvonne Danielsen, der vil kombinere sin netbutik med en sommeråben butik, som turisterne kan besøge.

Forklaringen er ifølge Foreningen af Danske Internethandlende, at København fungerer som en magnet for arbejdskraft og virksomheder på hele Sjælland.

- Sjælland leverer på den måde et hav af arbejdskraft, som så bare arbejder i København. Men det er jo et problem for kommunerne uden for København, som så mangler skattekroner i kommunekassen, siger Henrik Theill, der er kommunikationschef i Foreningen af danske internethandlere, der har over 800 medlemmer.

Det ved man i Region Sjælland, der står for erhvervsfremme i området.

- Vi ønsker os flere netbutikker, og vi prøver at præge virksomhederne til at se mulighederne i det her, siger Robert Perz, der er konsulent i digital handel i Væksthus Sjælland.

Robert Perz rådgiver hver dag virksomheder i, hvordan de får kunder i nettet - på nettet. Han mener faktisk, at der kan være fordele i at ligge lidt ude på landet.

- Der er lavere omkostninger på driften. Det er billigere at leje plads, det er lettere at komme rundt, og man har muligvis også adgang til billigere arbejdskraft end inde i hovedstaden, siger Robert Perz til DR P4 Sjælland.

Alligevel skal man ikke gå på nettet for enhver pris. Konkurrencen er hård og kommer fra hele verden.

- Man skal specialisere sig og have et unikt produkt. Og så skal man vide, hvordan man sikrer, at ens hjemmeside kommer frem, når folk søger efter den, siger Robert Perz.

Henrik Theill er mere positiv. Han bakker op om ideer som Yvonne Danielsens, hvor turisme og netbutik kombineres. Så kan turisterne gense varerne, når de er kommet hjem fra sommerlandet, siger han til DR P4 Sjælland.

- På Bornholm har de stort held med at kombinere lokale nicheforretninger med en netbutik, siger Henrik Theill.

Yvonne Danielsen synes heller ikke, at man skal lade sig skræmme af Robert Perz' advarsel.

- Jeg vil anbefale andre, der har lyst, at gøre som mig. Man kan komme i gang for en rimelig billig penge, siger hun.


Nyhedsoverblik