Sjældne rundmunde fundet i vandløb

Der er fundet flere flodlampretter i Lille Å i Faxe Kommune. Fisken er sjælden i de danske vandløb og burde ifølge et fiskeatlas slet ikke yngle på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det lille vandløb Lilleå i Faxe Kommune har for nylig disket op med otte eksemplarer af den på Sjælland meget sjældne flodlampret. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Den usædvanlige og overraskende fangst er gjort her i maj måned og skete i forbindelse med Faxe Kommunes undersøgelse af ørredbestanden i henholdsvis Faxe Å og Lilleå. I det danske fiskeatlas står der ellers, at arten 'slet ikke findes' med ynglende bestande på Sjælland og kun forekommer ynglende i ret få jyske vandløb.

Afventer flere fangster

Biolog Peter Henriksen fra LimnoConsult, der hjælper Faxe Kommune med undersøgelsen af ørredbestanden, fortæller:

- Jeg fandt den også for to år siden i smoltfælde i Tude Å til Storebælt (med 11 stk.), så dette er den anden hidtil ukendte bestand, vi finder på Sjælland.

På samme måde er fiskeforsker på Zoologisk Museum Henrik Carl også meget interesseret i de fundne flodlampretter og afventer spændt flere fangster.

Ligner noget fra ydre rum

Flodlampretten er ret kræsen med sit miljø og står på EU habitatdirektivets bilag som strengt beskyttet. Den hører til dyregruppen 'rundmunde' og er dermed ikke en fiskeart. Flodlampretten lever som voksent individ i havet som ådselsæder eller ved at suge sig fast på andre fisk og æde af dem. Efter et til to år i havet bliver den kønsmoden og vandrer op i vandløbene for at gyde.

- De flodlampretter, vi fandt i Lilleå, var ret små - 26-30 centimeter, mens dem i Tude Å var omkring 35 centimeter. Flodlampretterne er ikke til at tage fejl af. De ligner lidt en ål, men en stor 'sugekop' i stedet for mund, og syv åndehuller på siden af hovedet er nok til at sige, at her er tale om noget, der ser ud til at være faldet ned fra det ydre rum. Dyret er dog ikke farligt, uddyber biolog Peter Henriksen.


Nyhedsoverblik