Fuglefolk jubler: Sjælden drossel fundet

Fuglefolkene på Gedser Fuglestation er glade. For nylig landede en sjælden fugl i deres net, og det er første gang, den er set på dansk jord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gråstrubet drossel er navnet på den stjerne, der har fået fuglefolkene i Gedser på den anden ende. For nylig blev sjældenheden fanget i fuglestationens net, og det fik Anders Ott Nielsen til at spærre øjnene op.

- Først tænkte jeg: hold da op - den ser godt nok anderledes ud, og så begyndte jeg at ryste lidt på hænderne. Som fuglekigger er det det her, man drømmer om, og lige pludselig sker det. det er ret syret, fortæller Anders Ott Nielsen, der har være ringmærker ved Gedser Fuglestation de seneste 3 år.

Burde være i Asien

Fuglen er ikke tidligere set på dansk jord, og den burde faktisk befinde sig i det sydøstlige Asien. Den yngler i det centrale Sibirien, men trækker så mod Thailand, Indonesien, Malaysia, Burma og Indien for at overvintre.

- Den skulle have været mod sydøst, men er trukket mod nordvest - altså direkte i modsat retning, så der er gået et eller andet galt i dens indre kompas, og den får nok svært ved at finde en mage her, ligesom det bliver svært for den at finde tilbage, siger Anders Ott Nielsen.

Svæver på lyserød sky

Dagen efter meldingen fra Gedser Fuglestation dukkede 50-70 fugleinteresserede op i området for at spotte stjernen, men da var den væk, og de måtte nøjes med billeder. Kun 7 personer nåede at se den på den time, de holdt den tilbage for at ringmærke og fotografere den. En af dem er Hans Lind, der er stationsleder på fuglestationen.

- Det var meget specielt, og jeg svæver nærmest på en lyserød sky nu, siger han og fortæller, at det kun er sket 3 gange før i fuglestationens historie, at der er fundet nye fugle på dansk jord.

- Første gang var i 1988, hvor vi fandt en brun tornskade fra centralsibirien. Den er kun set få gange i Europa. Anden gang var i 2003, hvor vi fandt en klippeværlin, og dagen efter fandt vi en østlig bleg guldbug, som i dag bare hedder bleg guldbug. De 2 sidstnævnte er ikke set i Danmark siden, forklarer Hans Lind, der også gætter på, at den gråstrubede drossel er landet i Danmark evd en fejl.

- Sommetider går der lidt kuk i trækretningen, og den kommer næppe til at finde tilbage til sit område. Den kan ikke gøre så meget andet nu end at finde sine nærmeste slægtninge som for eksempel vindroslerne, og så følges med dem, siger Hans Lind, der gætter på, at fuglen igen er udenlands.


Nyhedsoverblik