Røde Kors: Unfair konkurrence på genbrug

Det kommunale selskab "Affaldplus" tjener penge på at sælge effekter indleveret på genbrugsplads. Dansk Røde Kors mener, at der er tale om unfair konkurrence.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- De andre er alt for dyre. Det er jo vanvittigt billigt herude.

Sådan siger Kaj, der er en af op mod et halvt hundrede kunder, der denne formiddag har taget opstilling i køen - et kvarter før PlusButikken i Næstved åbner.

Det er halvandet år siden, det fælleskommunale selskab AffaldPlus indviede den første kommunale genbrugsbutik øst for Storebælt. Her sælger de effekter, som ansatte på den nærliggende genbrugsplads har reddet op fra trailere og containere og sendt til gensalg i stedet for til forbrænding.

Udvalget er stort. Det samme er omsætningen, der ifølge kommunikationschef Niels Damgaard svinger mellem 200.000 og 300.000 kroner hver måned. Det skriver DR Sjælland.

Det kan de frivillige hjælpeorganisationer mærke. Flere af dem henter en stor del af indtjeningen via genbrugssalg og bruger pengene på social indsats blandt de udsatte.

Dansk Røde Kors mener, der er tale om unfair konkurrence. Hjælpeorganisationerne må trække på frivillige, ulønnede hjælpere, når der skal samles ind og fyldes op i genbrugsbutikkerne. Affaldsselskaberne får grundstoffet leveret lige til døren af borgerne, og der er fastansatte og fleksjobbere til at sortere og sælge videre.

 - Vi har jo ikke en chance for at konkurrere mod de kommunale kasser, siger Tina Donnerborg, der er leder af Dansk Røde Kors´ genbrugssalg, til DR Sjælland.

Affaldsselskabers paraplyorganisation, Dansk Affaldsforening, mener, at de kommunale og humanitære genbrugsbutikker godt kan eksistere side om side på markedet.

Og direktør Jacob Hartvig Simonsen forudser, at det kommunale genbrug vil brede sig:

- De signaler, der kommer både nationalt og internationalt, går i retning af mere "cirkulær økonomi". Altså at give affaldet en chance mere. At dét, nogen smider ud, kan andre bruge, siger han.


Nyhedsoverblik