Provinsbyerne i regionen vokser sig større

På 25 år er indbyggertallet steget i de mellemstore provinsbyer. De er værdifulde vækstmotorer, siger minister

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens snakken om Udkantsdanmark gang på gang tegner billedet af et land, hvor kun de største byer har økonomisk og befolkningsmæssig vækst, viser det sig nu, at de mellemstore provinsbyer er ganske godt med.

Gennem de seneste 25 år har 14 af de 15 byer, der i 1989 havde mellem 20.000 og 45.000 indbyggere, haft fremgang i befolkningstallet. Det viser en opgørelse, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter står bag.

Den ansvarlige minister, Carsten Hansen (S), er glædeligt overrasket over udviklingen og mener, at politikerne bør bruge den ny viden fremover.

- Det her viser, at de mellemstore provinsbyer er metropoler og værdifulde vækstmotorer. Det skal vi have med, når vi taler om det skæve Danmark, og når vi lægger strategier for vækst og udvikling i Danmark, siger han til Ritzau.

Større byer

Af opgørelsen fremgår det, at Holbæk er vokset fra 21.499 indbyggere i 1989 til nuværende 29.942 indbyggere.

Slagelse havde 29.214 borgere for 25 år siden og i dag er det tal vokset til 32.005. I Næstved er man gået fra 38.372 til 42.424 indbyggere og i Ringsted er der set en stigning på 28 procent.

Carsten Hansen ser udviklingen som et udtryk for, at byerne tilbyder et højt offentligt serviceniveau, lave huspriser, og at de evner at løfte væksten i de områder, de ligger.

- Derudover har de uddannelsestilbud og erhvervsliv. Og så skal man nok ikke undervurdere trygheden i de her byer i forhold til landets store byer. Der er mange forældre, der gerne vil sikre tryghed i deres børns opvækst, siger han.

Ministeriet har i øvrigt også undersøgt udviklingen i de danske købstæder med op til 10.000 indbyggere og stationsbyer med op til 5000 indbyggere.

- Her viser der sig faktisk også en ganske positiv udvikling, hvor de samlet set har haft en fornuftig befolkningsudvikling. Vores analyser viser altså, at det er i de rene landdistrikter og landsbyer, hvor affolkningen først og fremmest finder sted, siger Carsten Hansen.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik