Prinsesse Marie fejrede børneafdelings 60 år

Der var royalt besøg, da Epilepsihospitalet Filadelfias børneafdeling fredag fejrede 60 års fødselsdag. Prinsesse Marie var som protektor for Dansk Epilepsiforening med til fejringen i Dianalund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børneafdelingen på Epilepsihospitalet Filadelfia fejrede fredag 60 års fødselsdag, og med til at ønske tillykke var prinsesse Marie.

Hun er protektor for Dansk Epilepsiforening og dukkede op i Dianalund klokken 13.15, hvor hun blev modtaget med rød løber og masser af ventende mennesker.

Filadelfia er et af verdens ældste epilepsihospitaler, og det er stadig i front, når det gælder behandlingen af patienterne med epilepsi i Danmark, skriver hospitalet selv i en pressemeddelelse. Dengang, for 60 år siden, tog Filadelfia initiativ til at etablere Nordens første afdeling for børn med epilepsi. Derved blev muligheden for systematisk behandling af børn med epilepsi skabt.

Da Filadelfias børneafdeling blev indviet i 1955 deltog H.K.H. Dronning Ingrid. Hun var optaget af epilepsien i Danmark, og i dag er det altså prinsesse Marie, som har påtaget sig at være protektor for Danmarks Epilepsiforening.

På hospitalet så prinsessen blandt andet børnenes malerier, som blev malet om formiddagen under kyndig ledelse af en lokal maler, nemlig Per Hillo. Han er en etableret kunster, der blandt andet har udført en bronzeskulptur af Hendes Majestæt Dronning Margrethe af Danmark, og han har vist sin kunst på internationale udstillinger fra New York til Dubai.

Filadelfias historie:

  • Filadelfia blev grundlagt i 1897 af lægen Adolph Sell, en læge, som ellers arbejde i Kalundborg. Men han var interesseret i epilepsi, og han blev dynamoen, som skabte Filadelfia – og dermed den moderne epilepsibehandling i Danmark.

     

  • Adolf Sell døde i 1921, da antallet af patienter i Dianalund var 550 og Filadelfia havde bredt sig til 150 tønder land. Dengang et selvforsynende samfund, som reelt var et hjem for patienterne.

Filadelfia i dag:

  • I dag har Filadelfia 800 ansatte, og hospitalet behandler 5.700 ambulante patienter og knap 1200 indlagte patienter pr år med behov for højt specialiseret og specialiseret behandling. De henvises til Filadelfia fra offentlige sygehuse fra hele landet.

     

  • Filadelfia driver også en specialskole for børn, et beskyttet værksted og dagcenter, en socialrådgivningsfunktion samt en række døgntilbud til mennesker med epilepsi eller lignende sygdomme. Dertil kommer Center for Neurorehabilitering.

     

  • Desuden har Filadelfia specialiseret behandling af patienter med erhvervet hjerneskade, patienter med behov for specialiseret søvnbehandling samt udredning af neurologiske lidelser.

Nyhedsoverblik