Organisationer slår alarm: Vi drukner i katte

Antallet af herreløse katte er højere end nogensinde før, og de frivillige organisationer slå nu alarm. Specielt her i området er problemet stort.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmark drukner i uønskede, herreløse, syge eller nødstedte katte, og dyreværnsorganisationerne kan snart ikke følge med længere. Kattene er for mange, problemerne for store, og udgifterne stiger langt hurtigere end indtægterne.

Derfor står organisationerne sammen og prøver at råbe både politikere, katteejere og befolkningen op. Det skriver organisationerne i en pressemeddelelse.

- Der er ingen tvivl; Danmark har et alvorligt katteproblem, og der må gøres noget nu. Dyreværnsorganisationerne kan simpelthen ikke følge med. I Dyrenes Beskyttelse har vi på bare 2 år oplevet en stigning i katte på 57 procent. Det betyder, at vi nu dagligt har sager med gennemsnitligt 27 katte i nød. Det svarer til næsten 10.000 katte om året, fortæller Jens Jokumsen, projektleder i Dyrenes Beskyttelse.

Der bliver flere og flere

Det samme billede tegner sig hos Kattens Værn, der også mærker en stor stigning i kattesager.

- Siden 1970’erne har Kattens Værn indfanget herreløse katte, men der bliver bare flere og flere katte, og vi er nu oppe på at have 9 katte-inspektører, der indfanger herreløse og syge katte i hele Danmark, siger Mogens Wilbert, direktør i Kattens Værn.

For mange katte - for få ejere

Problemet er specielt stort i de tidligere Vestsjællands og Storstrøms Amter. Arne Sørensen, der er områdeformand i Dyrenes Beskyttelses afdeling i Vestsjælland, mener, at det skyldes et stort antal af folk med få ressourcer og tanke på, hvordan dyrene skal behandles.

Problemet med de mange katte opstår også, fordi antallet af herreløse katte stiger. Man anslår, at der er omkring 650.000 ejerkatte og derudover 500.000 vildtlevende, herreløse katte i Danmark. Kattene formerer sig lystigt, og det resulterer i uønskede killinger, som ikke hører til hos nogen ejer og derfor også bliver herreløse. Når de katte bliver syge, kommer i nød eller selv får killinger, er der derfor ingen ejer til at hjælpe dem.

Kan ikke følge med kuldene

Det stigende problem med de mange herreløse katte er heller ikke nyt for Anne Trane, internatbestyrer i Dansk Dyreværn Aarhus:

- En kat kan på en sæson få op til 2-3 kuld killinger, og med så stort et antal fertile katte, ja så kan vi i Dansk Dyreværn Aarhus på ingen måde følge med, og kattene bliver derfor født og overladt til en trist skæbne.

Formand for Det Danske Katteregister Vibeke Haslund er heller ikke i tvivl om problemet:

- I løbet af sommeren har vi set en mærkbar stigning i antallet af henvendelser om katte – der er ingen tvivl om, at vi har at gøre med et stigende problem, der skriger på løsninger, siger hun.

FAKTA:

  • Der er ca. 650.000 ejerkatte i Danmark. Derudover er der en bestand af vilde, herreløsekatte på op mod 500.000 katte.
  • Herreløse katte har ingen ejer, der hjælper dem, når de eksempelvis er syge, kommer i nød, ligesom der heller ikke er nogen, der sørger for, at kattene neutraliseres, så de ikke formerer sig og bliver til endnu flere herreløse katte.
  • Dyreværnsorganisationerne oplever alle flere og flere henvendelser om herreløse katte i nød. Alene fra 2011 til 2013 har Dyrenes Beskyttelses oplevet en stigning i katte på 57 procent.
  • De mange katte i nød koster dyreværnsorganisationerne mange penge. Kattens Værn bruger årligt omkring tre millioner kroner på herreløse katte, Dansk Dyreværn Aarhus bruger over en million kroner, og Dyrenes Beskyttelse bruger ca. 26 millioner kroner.
  • Dyreværnsorganisationernes internater skaffer årligt nye hjem til 10.000 katte.
  • Foreningerne bag opråbet er Kattens Værn, Dyrenes Beskyttelse, Dansk Dyreværn Aarhus, DOSO, Inges Kattehjem, Dyrefondet, Dansk Katteregister, Det Danske Katteregister og Den Danske Dyrlægeforening.


Nyhedsoverblik