Ny vikingeborg er dukket op ved Køge

Historiebøgerne må skrives om, efter at arkæologerne har fundet en ny vikingeringborg ved Køge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En ny vikingeringborg er dukket op på en mark, der tilhører godset Vallø Stift vest for Køge. Det skriver Politiken fredag. Det er første gang i mere end 60 år, at man gør et fund af en vikingeborg.

Hidtil har man troet, der fandtes fire vikingeborge, men nu må historiebøgerne skrives om.

- Det er en stor nyhed. Vikingetiden deler vi med andre lande, men trelleborgene er unikke for Danmark, og mange havde opgivet håbet om, at der var flere tilbage, siger vikingetidshistoriker Lasse C.A. Sonne fra Saxo Instituttet på Københavns Universitet til avisen.

Dagsrejse fra Skåne

På marken, der ligger tæt op ad den larmende Sydmotorvej, viser geofysiske målinger og de første arkæologiske udgravninger, at her har været en befæstning med en 10-11 meter bred vold omkranset af en palisade.

Området har været forbundet via en lille fjord med Køge Bugt. For over 1000 år siden har de sjællandske vikinger kunnet sejle ud i fjorden og videre ud i bugten og Øresund.

- 6 timer senere har de kunnet være i Skåne. Det har kunnet gøres på en dagsrejse, siger museumsinspektør Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter til Politiken.

145 meter i diameter

Det er hende, der i samarbejde med professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet Søren Michael Sindbæk har fundet vikingeborgen.

Vallø Borgring, som den nu er døbt, måler 145 meter i diameter og er dermed den tredjestørste af de 5 danske trelleborge.

Borgcenterets forskere hjælper

De 4 andre trelleborge er blevet dateret til Harald Blåtands regeringstid i slutningen af 900-tallet, og lige nu ventes der på dateringsresultatet af den ny borg.

Et hold forskere fra Danmarks Borgcenter er ved Vallø for at hjælpe med ugravningen af det sensationelle fund. Udover Nanna Holm og Jonas Christensen fra Museum Sydøstdanmark tæller teamet også forskerne Peter Henriksen, Søren M. Sindbæk og Sara Croix fra Aarhus Universitet.

/ritzau/


Nyhedsoverblik