Mor til drabsmand fra Saxenhøj: Psykisk syge får ikke nok hjælp

Charlotte Guldberg er mor til den psykisk syge mand, som onsdag knivdræbte en læge på Saxenhøj i Sakskøbing. I dag kritiserer hun det psykiatriske system.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Charlotte Guldberg er mor til den psykisk syge 28-årige mand, som i onsdags knivdræbte en læge og sårede to andre alvorligt. Den ene, en 40-årig socialrådgiver, er stadig i livsfare.

- Jeg er jo dybt berørt af, at der er mennesker, som har mistet deres liv og været i livsfare, siger hun.

Charlotte Guldberg har selv psykiske problemer og har flere gange været indlagt til psykiatrisk behandling. Hun kender systemet, og i dag kritiserer hun behandlingen af psykisk syge ligesom hendes søn.

- Hvis man havde gjort det godt nok, så var det her ikke sket. Så var der ingen, der skulle dø i dette tilfælde.

Ifølge Charlotte Guldberg gik det for alvor galt for sønnen, da han som ung fik en psykose på grund af stoffer. I ti år er han røget ind og ud af det psykiatriske system og kun blevet mere og mere syg. Ifølge moderen er han alt for ofte udskrevet for tidligt og til et liv uden professionel behandling.

- Folk får lov at sejle deres egen sø. Der er ingen redningsplanke, intet at holde fast i. Enten synker du, ellers holder du hovedet oppe, siger Charlotte Guldberg.

Ansatte på Saxenhøj bakker op om kritik

Flere medarbejdere på Saxenhøj har til TV2 ØST givet udtryk for den samme kritik af systemet, men de tør ikke stille sig frem og sige det på TV. En mangeårig medarbejder på Saxenhøj siger dog i dag:

"Problemet er, at man lukker sengepladser i psykiatrien. Det medfører, at patienter bliver udskrevet for tidligt, altså før de er færdigbehandlet. Det er alt for nemt for psykisk syge at frasige sig behandling. Saxenhøj er ikke et behandlingssted. Vi kan opfordre borgerne til at tage den nødvendige medicin, men vi kan og må ikke tvinge dem."

"Det, der skete på Saxenhøj, kunne være undgået, hvis den sigtede havde fået den nødvendige hjælp og havde været indlagt på en psykiatrisk afdeling. Vi har ofte snakket om på jobbet, at der skulle lig på bordet, inden der blev handlet. Det er der desværre kommet nu."

Smuttede fra behandling

Det er tidligere kommet frem, at den 28-årige mand bag knivdrabet deltog i DR-programmet Sindssygehospitalet. På et tidspunkt var han tvangsindlagt på Oringe på grund af trusler, men han var ude igen, da DR mødte ham i februar. Værten spurgte:

- Sagde de så "tag afsted igen, vi kan ikke gøre noget for dig"?

- Nej, jeg skred, svarede den 28-årige, som på det tidspunkt boede i campingvogn i Guldborg.

Charlotte Guldberg er ked af, at sønnen på den måde ikke fik professionel hjælp, som ifølge hende kunne have forhindret knivstikkeret på Saxenhøj.

- Jeg er dybt ked af, at de sindslidende ikke får hjælp, og at de skal kæmpe med det selv på et forsorgshjem, i en campingvogn, alle mulige mærkelige steder.

 

[cke_placeholder_file:{"type":"video","id":"125793","title":"","caption":"%C2%A0","alignment":"full"}]

 


Nyhedsoverblik