Mistanke: Menneskehandlere bag svindel for 54 millioner kroner

Politiet vurderer, at de onsdag på Sjælland, Lolland og Falster har fået fat i menneskehandlere, der står bag svindel for op mod 54 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der kan være svindlet for op imod 54 millioner kroner i det, der formentligt er Danmarkshistoriens største sag om menneskehandel. Sådan lyder det foreløbige skøn fra politiet, der med sin Task Force Indbrud onsdag slog til mod 62 adresser på Sjælland, Lolland og Falster og anholdte 95 personer.

Aktionen skete i samarbejde med Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet (SØIK), Udlændingestyrelsen, Center Mod Menneskehandel (CMM), SKAT og Rigspolitiet.

- Det typiske billede for os er, at der har siddet nogle bagmænd her i Danmark, som har fået nogle landsmænd her til fra Rumænien. De er typisk blevet transporteret hertil i bus eller bil, og når de er kommet herop, er de blevet udstyret med et nem-id, et cpr-nummer og en bankkonto. I visse tilfælde er de også blevet indsat som direktør i et firma, og så får har de fået et firmanummer og med den identitet har bagmændene haft mulighed for at udnytte identiteten til alle mulige former for bedrageri. Dels oprettelse af lån, dels udstedelse fa kreditkort, som man så kan misbruge. Det er jo næsten kun fantasien, der sætter grænser på det område, forklarer Karl Erik Agerbo, der er politiinspektør i Task Force Indbrud.

Svindel for 180.000 kroner per person

Han siger, at et forsigtigt skøn lige nu er, at der i forbindelse med Skat og moms er svindlet for 13 millioner kroner, men at det tal helt givet stiger, når nu de åbent kan gå ud og efterforske i sagen, og politiets beregninger viser da også et tal, der er over fire gange højere.

- Vi har lavet en kalkulation på, at man cirka kan udnytte hver person for omkring 180.000 kroner, og hvis vi siger, at der har været de her 300 personer, som vi tror, har været igennem det her bedragericirkus, så ender vi på 54 millioner kroner, så det er anseelige beløb, siger Agerbo, der ikke kan mindes nogen større sag om menneskehandel.

Omkring 22 personer vil torsdag blive fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Lyngby fra klokken 9. De anses for at være bagmændene, skriver Ritzau. Resten af de anholdte er de personer, der er blevet udnyttet, og de vil blive løsladt efter afhøring.

Der har været ransagninger i otte byer her i området. Det drejer sig om Nakskov, Slagelse, Holeby, Horbelev, Fuglebjerg, Ringsted, Stenlille og Korsør.


Nyhedsoverblik