Landmænd får statsstøtte for randzoner

Regionens landmænd kan ånde lettede op. Statslige støtteordninger er nemlig den eneste reelle løsning for de fleste landmænd, efter vandplanerne er udskudt

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) etablerer nu en statslig støtteordning for randzoner.

Dermed sikres det, at langt de fleste landmænd får den randzonekompensation, de havde forventet.

Nogle håndfulde - primært store - landmænd rammer EU's loft for statsstøtte, og det skal nu undersøges, hvad der kan gøres for disse landmænd, oplyser ministeren.

Den nye støtteordning kommer som direkte konsekvens af, at miljøministeren onsdag har besluttet at sende vandplanerne i seks måneders høring og dermed udskudt vedtagelsen af vandplanerne til 2014.

- Vi står i en grotesk situation, hvor den ene miljølovgivning spænder ben for den anden, siger fødevareminister Mette Gjerskov i en skriftlig kommentar.

- Jeg har vendt alle tænkelige alternativer for at sikre landmændene kompensation i 2013. Vi er endt på, at en statslig støtteordning er den eneste reelle løsning. Dermed sikres langt de fleste landmænd den randzonekompensation, de havde forventet, siger hun.

Hos Venstre er man dog ikke tilfredse med støtteordningen. Alle landmænd uanset størrelse skal kunne få støtte, mener man.

- Det er ikke intentionen med loven, at fem procent af danske landmænd ikke skal have kompensation. Man kan ikke sige til en landmand, at han ikke må dyrke sin jord, og at han heller ikke får kompensation, siger Henrik Høegh.

Randzoneloven skal fjernes

Hos Landbrug & Fødevarer mener man, at støtteordningen er ultilstrækkelig og ser helst loven fjernet.

- For det første burde ministeren fjerne kravet om generelle randzoner og i stedet fokusere på at finde ud af, hvor randzonerne overhovedet har en effekt. Vil man ikke det, så er fuld og hel erstatning det eneste rimelige over for alle de berørte landmænd. Randzonerne er et ekspropriativt indgreb, og derfor skal landmændene erstattes og ikke kompenseres, siger viceformand i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt

/ritzau/


Nyhedsoverblik