Høj ledighed hos unge i Nordvestsjælland

Alt for mange unge i Kalundborg, Odsherred og Holbæk står uden arbejde. En svær problemstilling at løse, lyder det fra borgmester.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Krisen påvirker de unge i Nordvestsjælland voldsomt. I Kalundborg og Odsherred Kommuner er over 10 procent af de 16-24 årige arbejdsløse. De unge i Holbæk Kommune klarer sig noget bedre, da ledigheden her kun er godt 6 procent, fortæller dagbladet Nordvestnyt.

Svær problemstilling
I Kalundborg Kommune er ledigheden blandt de unge fordoblet siden 2008, hvor den økonomiske krise satte ind.  Og kommunens borgmester, Martin Damm (V), erkender, det er svært at få bugt med ungdomsarbejdsløsheden.

- Det er en svær problemstilling at gøre noget ved. Det handler også om ren matematik. Når de unge gør, som vi beder dem om, og går i gang med en videregående uddannelse, flytter de fra kommunen. Men derved kommer deres jævnaldrende kammerater, som er arbejdsløse og bliver boende i kommunen, til at fylde mere i statistikken, siger Martin Damm og fortsætter:

- Men vi skal naturligvis gøre alt, hvad vi kan for at få de ledige i gang. Men mange af de unge skal have et wakeup call. Man taler for eksempel om, at de unge mangler lærepladser. Vi lavede for nylig et projekt, hvor vi ikke kunne finde nok unge til de ledige lærestillinger.

For få incitamenter
Martin Damm synes, at de unge har for få incitamenter til at gå i gang med en uddannelse.

- Man kan risikere at tabe penge ved at gå i lære. Det er ikke rimeligt. Kontanthjælpen burde være på samme niveau som SU, siger Martin Damm.

Helt skidt i Odsherred
Også i Odsherred er ledigheden høj blandt de unge: - Det er et kæmpeproblem, at ledigheden stiger. Næsten ingen kommuner har det jo ringere end os. Hvis vi ikke får flyttet noget på dette område, vil det række mange år ud i fremtiden, sukker jobcenterchef Jens Højlund.

Han har flere forklaringer på de triste tal fra Odsherred:

- Arbejdsmarkedet har ikke så mange åbninger som tidligere, heller ikke i sommersæsonen, hvor mange ellers tidligere kunne finde et job. Vi forsøger at holde de unge til ilden og overbevise dem om, at uddannelse er vejen  frem, men vi må også se i øjnene, at der er en gruppe, som ikke kan tage en uddannelse. De må så søge  ufaglærte jobs, siger Jens Højlund til Nordvestnyt.

/ritzau/


Nyhedsoverblik