Hælere får tyvekoster med fra politiet

Hvis der mangler beviser mod en hæler, så må politiet udlevere tyvekosterne. Det har hæleren "Jan" prøvet mange gange.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fjernsyn, digitalkameraer og designermøbler. I bunkevis samlet på en adresse. Alt sammen noget, der peger på hæleri efter indbrud. Men hvis tyvekosterne ikke kan spores til et indbrud, og der ikke er andre fældende beviser, så slipper hæleren. Og da det ikke kan bevises, at genstandene stammer fra noget ulovligt, så får hæleren tyvekosterne med.

Det har den anonyme hæler ”Jan”, som TV2ØSTs Missionen har talt med, oplevet mange gange.

-Hvis de ikke kan finde noget serienummer eller noget. Selvom de står og siger, det er stjålet, så kan de ikke bevise det. Og så må de udlevere det igen, siger ”Jan”, der lige nu sidder i arresten i Nakskov for blandt andet hæleri.

Men sådan er loven. For det er politiet, der har bevisbyrden, selvom det er ærgeligt, når det lugter langt væk af tyvekoster.

- Det er brandærgeligt. Det kan jeg godt love dig. Men det er stadigvæk politiet, der skal bevise, at der er gjort noget ulovligt, og ikke omvendt. Derfor skal vi kunne bevise, at det er noget, der stammer fra tyveri eller anden kriminalitet, siger Carsten Andersen, der er kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Et godt råd er at skrive serienumre ned på for eksempel fjernsyn eller digitalkameraer og gemme listen. Sså er det nemlig ikke hæleren, der får udleveret genstande fra indbrud, men derimod den rette ejermand.

- Når vi kommer ud og ransager et sted og finder nogle ting, så tjekker vi serienumre. Hvis vi så kan se, at det stammer fra et indbrud, så står vi meget bedre. Og hæleren har et problem, siger Carsten Andersen.


Nyhedsoverblik