Grill-mad giver maveonde

Pinsesolen har skinnet de seneste dage og mange har gjort grillen ren og tændt op under kullene. Men får man ikke tilberedt maden ordentligt, kan man blive rigtig syg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sidste år blev 2245 danskere i juni til august syge af madforgiftning forårsaget af bakterierne salmonella og campylobacter, mens samme tal i november til januar var på 776. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Og netop grillmaden bærer et stort ansvar for, at der findes en "sommertop" af madforgiftninger, siger koordinator i Fødevareregion Øst, Morten Lisby, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Han understreger, at der er flere forklaringer på forgiftninger. Blandt andet giver sommervarmen bedre levebetingelser til bakterierne i kødet.

"Men det er ikke hele forklaringen på, at antallet af syge danskere topper i sommermånederne. Grillsæsonen har en kæmpe betydning. Det skyldes simpelthen en forkert håndtering af kødet på grillen ude i haverne," siger Morten Lisby.

Når maden ikke er tilberedt ordentligt, kan man efter en bid i grillbøffen ende med at blive rigtig syg. Sker det, vil man typisk få diarre, der kan vare flere dage og kræve lægebesøg.

Men den slags gener kan ganske let undgås. Ifølge Morten Lisby er der et par enkelte råd til god og sygdomsfri grillhåndtering.

Først og fremmest skal man holde det rå kød adskilt fra det færdigstegte kød.

"Når man går derude i haven med sit fad med råt kød, så skal man altså lægge sit færdigstegte kød på et andet fad. Det er kødsaften, der er det farlige" siger han.

Derfor bør man også bruge to grilltænger. Det sidste råd lyder: Gennemsteg kødet.


Nyhedsoverblik